Ultimele știri

Unirea Principatelor Române comemorată prin slujbe de Te Deum în întreaga Arhiepiscopie a Chișinăului

În ziua aniversării Unirii Principatelor Române, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Petru, clericii din Arhiepiscopia Chișinăului au comemorat prin mai multe slujbe de pomenire făuritorilor Micii Uniri din 24 ianuarie 1859.

Unirea fiind strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate, o primă slujbă a fost oficiată marţi la bustul său din Chișinău, situat în intersecţia bd. Cuza-Vodă şi bd. Dacia din sectorul Botanica. Parastasul a fost oficiat de Preacucernicul Părinte Victor Ghimpu, Consilier economic al Centrului eparhial, în prezența Părintelui arhidiacon Constantin Olariu, Consilier media, comunicare și relații publice.

În duh de comuniune, unitate, frăţietate și iubire, numeroși oameni care trăiesc și împărtășesc emoția idealului unionist, s-au alăturat manifestației desfășurate de către clericii Mitropoliei Basarabiei, care s-a încheiat cu depunerea coroanelor de flori.

Slujba de Te Deum la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău, dedicată comemorării Unirii Principatelor Române

O altă slujbă de Te Deum a fost săvârșită la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul”, din Chișinău, de către Părintele Victor Ghimpu și Părintele arhidiacon Maxim Sturza, în prezența Înaltpreasfințitului Petru, Mitropolitul Basarabiei și a mai multor oficialități care au vizitat Centrul eparhial cu ocazia acestui deosebit de important eveniment pentru identitatea, unitatea și spiritualitatea poporului român.

Înaltpreasfinția Sa a vorbit la finalul slujbei despre contribuția Bisericii în realizarea Unirii, elogiind contribuția clericilor la trezirea conștiinței istorice naționale, prin intermediul catedrelor de la Școală și prin predicile din Biserică.

Momentul de la 1859 a fost marcat în toate protopopiatele Arhiepiscopiei Chișinăului, cu prezența soboarelor de preoți și diaconi slujitori, respectiv a oamenilor de cultură, oficialități intelectuali, elevi și studenți.

Clericii și credincioșii din Protopopiatul Ungheni la Troița Martirilor Neamului Românesc

Menționăm că ierarhii şi clericii Bisericii Ortodoxe Române au oficiat marţi slujba de Te Deum, cu ocazia aniversării Unirii de la 1859, în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la sfârșitul slujbei au fost trase clopotele timp de un minut.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img