† Înaltpreasfințitul Părinte PETRU

Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor

Ierarhul s-a născut în 24 octombrie 1946 în comuna Țiganca, Județul Cahul, Republica Moldova, ca fiul lui Păduraru Chiril și Avram Ana.

Studiile primare și medii le-a făcut în comuna Țiganca, după care a urmat școala profesională Ion Creangă din Cahul.

Între 1964-1966 a satisfăcut serviciul militar. În 1967 este admis la Seminarul Teologic Sf. Andrei din or. Odesa, iar în 1968 intră ca frate în Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Odesa.

La 29 martie 1969 este tuns în monahism de Înaltpreasfinţitul Părinte Serghie Petrov, Mitropolitul Odesei și Hersonului.

La 29 decembrie 1970 este hirotonit ierodiacon în Catedrala Mitropolitană din Odesa de către Preasfinţitul Părinte Meliton, Rectorul Seminarului și Academiei Teologice din Leningrad (Sanct Petersburg).

În 23 februarie 1973 este hirotonit ieromonah în Catedrala Episcopală din Ujgorod de către Înaltpreasfinţitul Părinte Grigorie Zacaleac, Arhiepiscop de Muncaci și Ujgorod, după care a slujit ca preot paroh în localitățile românești: Apșa de Mijloc, Apșa de Jos și Valea Scradei (reg. Transcarpatia, Ucraina).

În 1975 este transferat la mănăstirea Înălțarea Domnului din comuna Ciumalevo, Ucraina. În 1986 este ridicat la grad de egumen de către episcopul de Muncaci.

La 3 decembrie 1989 este ridicat la rangul de arhimandrit și revine în Basarabia unde slujește la Catedrala Mitropolitană din Chișinău. La 25 mai 1990 este numit stareț la mănăstirea Sf. Mare Mucenic Gheorghe – Căpriana.

În 20 iulie 1990 este ales și numit episcop de Bălți, fiind hirotonit la 1 septembrie 1990 în Catedrala din Chișinău de ierarhi din Rusia și România.

La Adunarea Eparhială de Constituire a Mitropoliei Basarabiei din 14 septembrie 1992, Preasfinţitul Părinte Petru este ales locțiitor de Mitropolit al Basarabiei cu sediul la Chișinău.

Tot în septembrie același an, o delegație reprezentând clerul și mirenii Mitropoliei Basarabiei s-a prezentat la Patriarhia din București, cerând jurisdicția canonică a Bisericii Ortodoxe Române asupra Bisericii din Basarabia.

La 14 septembrie 1992, Patriarhia Română emite Act Patriarhal și Sinodal privind recunoașterea reactivării Mitropoliei Basarabiei, Autonomă și de stil vechi, cu reședința în Chișinău.

La 21 septembrie Preasfinţitul Părinte Petru este primit în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, fiind numit Locțiitor de Mitropolit al Basarabiei, devenind membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 19 decembrie 1992.

În 1993 este decorat cu Medalia Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol. La 3 octombrie 1995 Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei l-a ales Mitropolit al Basarabiei.

Este confirmat ca Mitropolit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 24 octombrie 1995, acordându-i-se titlul de Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

„Mitropolia Basarabiei cultivă iubirea statornică pentru Biserica Strămoşească a poporului român. Datorită râvnei și jertfelniciei Înaltprea­sfințitului Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei și a celor doi ierarhi sufragani, Preasfințiții Părinți Antonie de Bălţi și Veniamin al Basarabiei de Sud, în bisericile ortodoxe românești din Republica Moldova credincioșii simt bucuria trăirii credinței strămoșești a poporului român şi identitatea lor etnică profundă."

† PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

† Preasfințitul Antonie

Episcop de Bălți

Născut pe 29.05.1963 - Hârbovăţ, raionul Anenii Noi din Republica Moldova; Licențiat la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău şi Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi (1994). Din anul 1995 şi până în prezent, acesta a îndeplinit responsabilităţi administrative, misionare, culturale şi mediatice în Mitropolia Basarabiei; Hirotonit Arhiereu pe 24.05.2014 - Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului; 24.05.2018 - ales Episcop de Bălți.

† Preasfințitul Veniamin

Episcop al Basarabiei de Sud

Născut în 1975 - Com. Puhoi, Raionul Anenii Noi din Republica Moldova; Este triplu licențiat în Drept, Teologie și Ştiinţe Politice şi Administrative. Din anul 2006 este doctor în Teologie. În 28 noiembrie 2010 a fost hirotesit arhimandrit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală. Din anul 2003 până în prezent a îndeplinit numeroase funcții în cadrul Administrației Patriarhale şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor; Hirotonit Arhiereu pe 26.05.2018 - Episcopul Basarabiei de Sud.