Ultimele știri

PS Antonie: „Botezul Domnului ne îndeamnă să medităm la stare hainei sufletului nostru”

Joi, 19 ianuarie 2017, ziua când creştinii ortodocşi, care respectă silul vechi, au sărbătorit Botezul Domnului sau Boboteaza, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei (preot paroh Sergiu Matei).

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat slujba de sfinţire a apei – Agheasma Mare.

În cuvântul său, ierarhul Mitropoliei Basarabiei a vorbit despre Botezul Domnului în râul Iordan şi descoperirea persoanelor Sfintei Treimi, despre semnificaţiile botezului creştin şi despre rolul Agheasmei Mari în viaţa creştinului.

PS Antonie a oficiat şi un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra comunităţii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Peresecina, asupra familiei părintelui paroh şi pentru sănătatea ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş.

Vorbind despre haina sufletului, PS Antonie, între altele, a spus: „Prin botez devenim membri ai Bisericii lui Hristos… Prăznuirea Botezului Domnului ne îndeamnă să medităm la stare hainei sufletului nostru primită la botez. Cum avem grijă de ea? Să ne întrebăm când am mers la duhovnicul nostru şi când ne-am mărturisit? Ce facem pentru a o menţine curată, aşa cum am primit-o la botez?”. „Să folosim această putere a Bisericii dată preoţilor de a lega şi a dezlega păcatele oamenilor şi să curăţim haina sufletului în Taina Sfintei Spovedanii”, a îndemnat PS Antonie.

Ierarhul Mitropoliei Basarabiei a vorbit şi despre folosul Agheasmei Mari în viaţa creştinului, care „este de mate ajutor celor care o iau cu credinţă”.

PS Antonie a avut şi de data aceasta un cuvânt de încurajare pentru părintele Sergiu care este tot mai apreciat şi iubit de creştinii din Peresecina, dorindu-i păstorire rodnică în propovăduirea adevărului evanghelic şi istoric. Părintele Sergiu, care are şi darul poeziei, este autorul a multe poeme cu tematică creştină şi patriotică. PS Antonie a apreciat acest dar şi i-a urat inspiraţie divină pentru noi creaţii.

Părintele Sergiu a mulţumit pentru vizită, binecuvântare arhierească şi susţinere, invitându-l pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Istoric: Comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei, a Mitropoliei Basarabiei a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova la 24 iunie 2014. Preot al comunităţii prin decizie mitropolitană a fost numit părintele Sergiu Matei.

Prima slujbă a fost oficiată la 10 august 2014, într-un spaţiu amenajat într-un fost magazin. Pe data de 17 august 2014 comunitatea a fost vizitată de PS Antonie de Orhei, care le-a adus un cuvânt de încurajare şi de susţinere şi a oficiat prima slujbă arhierească.

Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor a slujit în mijlocul comunităţii din Peresecina în ziua de 19 decembrie 2015 şi 18 decembrie 2016.

În satul Peresecina mai sunt două biserici subordonate Patriarhiei de la Moscova. De la întemeierea comunităţi „Sfântul Ierarh Nicolaeca parte componentă a Mitropoliei Basarabiei, preoţii filoruşi din Peresecina, Vasile Garbuz şi Andrei Godoroja, au manifestat o ostilitate constantă.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img