Ultimele știri

ÎPS Petru: „Să-l cinstim pe Sf. Ioan ca cel mai mare om născut din femeie, învrednicit de vederea Sfintei Treimi”

În data de 20 ianuarie 2017,  ziua prăznuirii Soborului Sf. Ioan Botezătorul şi Înainte-mergătorul Domnului, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie în parohia  „Sf. Cuv. Parascheva” din s. Ratuş, r-n Criuleni (preot  paroh  Ioan  Marian).

După oficierea Sfintei Liturghii, ÎPS Petru a rostit un cuvânt de învățătură despre activitatea misionară  şi importanţa Sf. Ioan Botezătorul în viaţa noastră: „Marele praznic pe care l-am sărbătorit ieri i se datorează într-o oarecare măsură botezătorului Domnului. Ieri am sărbătorit Botezul Stăpânului iar astăzi se cuvine să dăm cinste „slugii” care a pregătit calea Domnului. Sfântul Ioan este cel care încheie şirul proorocilor  vechiului testament. Cu el se incheie vechiul şi tot cu el, am putea spune, că începe noul testament. El a fost învrednicit să fie martorul arătării  Persoanelor  Sfintei Treimi.  L-a botezat pe Fiul, L-a auzit pe Tatăl, mărturisind despre Fiul şi L-a văzut pe Duhul în chip de Porumbel, drept pentru care a şi fost numit „cel mai mare om nascut din femeie”.

După aceasta înaltul ierarh l-a felicitat pe părintele paroh cu ocazia prăznuirii ocrotitorului său spiritual, şi pe toţi cei care poartă numele de Ioan sau derivate de la acesta.

Menționăm că răspunsurile la strană, cu ocazia acestui mare eveniment din viața comunității „Sf. Cuv. Parascheva” au fost date de un grup de tineri veniți din România la invitația părintelui paroh.

  În final s-a săvârşit un Tede-um de mulţumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite asupra comunităţii  din Ratuș, asupra familiei părintelui paroh şi pentru sănătatea ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş, după care a avut loc slujba de sfințire a casei parohiale, urmată de o agapă frățească.

Părintele paroh i-a mulţumit  ÎPS Petru pentru vizită şi l-a invitat şi cu alte ocazii în mijlocul comunităţii lor.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img