Ultimele știri

Ziua Femeii Creștine, celebrată la Paraclisul Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei, în Duminica a 3-a după Înviere închinată femeilor mironosițe

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, a fost săvârșită Sfânta Liturghie în Duminica a 3-a după Înviere, numită și Ziua Femeii Creștine, când Biserica Ortodoxă le cinstește pe sfintele mironosițe.

Slujba euharistică a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi din administrația Centrului Eparhial Chișinău, iar răspunsurile la strană au fost date de Corala Academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de Părintele Constantin Olariu, care a explicat semnificația acestei mari sărbători și a accentuat rolul extrem de important al femeilor creștine în familie, societate și Biserică. Părintele a menționat că, prin jertfa, curajul și dăruirea lor, ele continuă lucrarea duhovnicească a femeilor mironosițe, ca modele de urmat, și astfel transmit peste veacuri lumina și învățătura lui Hristos.

Cu acest prilej și în semn de prețuire față de contribuția lor, bărbații din biserică le-au cântat tuturor femeilor prezente „La mulți ani!” și le-au transmis cuvinte sincere de felicitare. De asemenea, clericii le-au oferit câte o floare și câte o iconiță cu Maica Domnului și Pruncul Iisus, Fecioara Maria reprezentând modelul suprem al mamei și al femeii desăvârșite.

Mironosițele sunt femei care L-au cunoscut pe Mântuitorul Hristos, au stat în preajma Lui și L-au urmat în activitatea Sa de propovăduire, până pe Golgota. Este impresionant curajul acestor femei care și-au dăruit timpul și osteneala lor pentru a-L sluji pe Domnul și care nu s-au înfricoșat să meargă cu El până la finalul vieții Sale pământești, în cele mai grele momente, chiar și atunci când ucenicii Îl părăsiseră.

Tocmai de aceea, pentru dragostea lor smerită, mironosițele au avut privilegiul să afle primele că Mântuitorul Iisus a înviat. Ele au fost și primele vestitoare ale Învierii, ceea ce arată cât de mult le-a prețuit Învățătorul lor și ce rol important au avut în viețile celorlalți.

Există mai multe femei mironosițe, printre care cele mai cunoscute după nume sunt: Maria Magdalena, Maria lui Cleopa, Maria și Marta – surorile lui Lazăr cel înviat, Suzana, Ioana, Salomeea. Dar mironosițe nu sunt doar cele care au avut tangențe nemijlocite cu Hristos, în timpul vieții sau după moartea și învierea Sa, ci toate femeile smerite, cu inima curată și frică de Dumnezeu, care vin la biserică cu dragoste și respectă rânduiala creștină.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Credit foto: Anghelina Vîrtosu / Mitropolia Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img