Ultimele știri

Ziua drapelului României – Slujbă de TeDeum în cadrul Mitropoliei Basarabiei

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit PETRU, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, preoții slujitori ai Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, au săvârși o slujbă de TeDeum la sediul partidului AUR din Chișinău și la cimitirul Eroilor de pe bulevardul Decebal și au sfințit drapelul României ce a fost arborat lângă drapelul Republicii Moldova și al Uniunii Europene.

 

Cimitirul militar românesc a apărut în anul 1918, la finalul Marelui Război, loc în care au fost înhumaţi soldaţii căzuţi pe câmpul de luptă, dar şi veterani ai războiului. 

În perioada interbelică, cimitirul a fost amenajat de către Asezământul Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor; tot în aceeaşi perioadă fiind ridicată şi o capelă în memoria legiunii cehe. Intrarea în cimitir avea o arhitectură masivă, cu scări mari şi coloane de 10 metri înalţime. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, capela a fost dărâmată, iar terenul ras cu buldozerul. Peste mormintele care mai rămăseseră a fost construit în 1961 Institutul de Pulmonologie şi Ftziatrie „Chiril Draganiuc”, spital dărâmat la rândul său în 2007.

Despre cei 1645 de ostaţi îngropaţi acolo se ştie că 431 dintre ei erau români căzuţi în Primul Război Mondial, 96 de români morţi în cel de-al Doilea Război Mondial, restul fiind militari ruşi, austrieci, cehi, francezi şi polonezi.

 

După slujba de TeDeum s-a intonat imnul Republicii Moldova și Imnul României, ambele țări având ca simbol tricolorul.

 

În fiecare an, pe data de 26 iunie, se cinstește drapelul național al României, prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

Celebrarea amintește ziua de 26 iunie 1848 când Guvernul României a decretat ca tricolorul (roșu, galben și albastru) să reprezinte steagul național al tuturor românilor.

Cele trei culori sunt împărțite în mod egal și reprezintă principiul egalității, iar orientarea culorilor în sus reprezintă verticalitatea. Cifra trei este un număr al armoniei și putem spune că ne amintește mereu că noi, poporul român, credem în Dumnezeu Cel în Treime închinat.

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img