Ultimele știri

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei: “Născătoarea de Dumnezeu domnește și stăpânește peste cele cerești și pământești”

Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea; că din tine a răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru. Și, dezlegând blestemul, a dat binecuvântare; și, stricând moartea, ne-a daruit nouă viață veșnică. (Troparul Praznicului Nasterii Maicii Domnului)

În data de 21 septembrie curent, prăznuirea Nașterii Maicii Domnului; Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie în parohia Nașterea Maicii Domnului din localitatea Ucrainca, rn. Căușeni, care și-a cinstit hramul (preot paroh Serghei Ceban).

Îndată după Sfânta Slujbă a fost oficiat un Te Deum pentru sănătatea și fericirea, bucuria și pacea, părintelui paroh și păstoriților săi. În final, Vlădica Petru a rostit un cuvânt ziditor de suflet în care a arătat semnificația sărbătorii, unde a accentuat: Nașterea Maicii Domnului este prăznuită în Biserica noastră pe 21 septembrie. Sfânta Scriptură, ne dă știri sumare în legătură cu nașterea și copilăria Maicii Domnului. Cele mai multe știri despre aceste momente din viața sa ne sunt date de scrierile apocrife și de Tradiție. Din Sfânta Scriptură, rezută că, Sfânta Fecioară era din neamul lui David (Ps. 131, 11; Matei 21, 9; Luca 1, 32; Romani 1, 3 etc.). Dupa tradiție, părinții săi se numeau Ioachim și Ana si locuiau în orășelul Nazaret din Galileea. Parintii ei nu-i dau un nume deosebit, ci unul foarte obișnuit la evrei, cel de Maria (Luca 1, 27), care este  lăstarul răsărit din rădăcina lui David (Isaia 11, 10). Din limba ebraică numele de Maria înseamnă doamna, deoarece ea domneste și stăpânește peste cele cerești și pământești ca Maică a lui Dumnezeu.

După cum spunea și  Sfântul Neofit Zăvorâtul, Maica Domnului a venit în lume ca un sfeșnic cu totul de aur cu șapte făclii purtând deasupra ei candela, ca să lumineze în chipul cel mai strălucit tot pământul de sub soare… A venit ca un palat și ca un scaun al Împăratului și ca o împărăteasă preaînfrumusețată, ținând ca o maică pe Împăratul slavei, ca să cheme la Împărăția lui Dumnezeu pe toți cei credincioși, a conchis ÎPS Petru.

Părintele paroh Serghei Ceban a mulțumit Înaltului oaspete și soborului de preoți pentru vizită, invitându-l pe Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei și cu alte ocazii în parohia respectivă.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img