Ultimele știri

PS Antonie: „Suntem datori să ne cunoaştem trecutul, dacă vrem să înţelegem prezentul”

Luni, 30 octombrie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a participat, în protopopiatul Călăraşi (PC protopop Valerie Enache), la conferinţa anuală dedicată Anului omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Iustinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului declarat în cuprinsul Patriarhiei Române şi Anului comemorativ Mitropolitul Gurie Grosu şi preotul Alexie Mateevici, declarat în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Întâlnirea preoţilor s-a desfăşurat la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Sadova, raionul Călăraşi (preot paroh PC Protoiereu Valeriu Enache – protopop de Călăraşi) şi a debutat cu oficierea Sfântei şi Dumnezeieşti Liturghii.

Conferinţa a început cu un program artistic prezentat de copiii de la Gimnaziul din sat şi Corul model din Sadova, care au inclus şi poezii şi cântece din creaţia părintelui Alexie Mateevici.

În cadrul conferinţei au fost prezentate următoarele referate: „Patriarhul Iustinian – personalitate vie a Bisericii noastre”  pregătit de PC protoiereu Valeiu Enache, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Sadova, rn. Călăraşi, protopop de Călăraşi, „Personalitatea Mitropolitului Gurie Grosu” – de PC protoiereu Anatolie Bernic, parohul bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” din Săseni, rn. Călăraşi, „Preotul Alexie Mateevici – viaţa şi activitatea”  – de PC preot Dumitru Rusu, paroh al bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Călăraşi, „Mărturisitorii basarabeni în perioada comunistă” – de PC preot Vasile Negru, paroh al bisericii „Sfântul Ioan cel Milostiv”, din Călăraşi.

PS Antonie a apreciat calitatea referatelor şi modul cum a fost organizată conferinţa de către părintele protopop. Preasfinţia Sa a apreciat de asemenea faptul că părintele Valeriu a adus şi copii de la grădiniţă care s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, copii de la Gimnaziu, care au prezentat şi două numere artistice, dar şi creştini din sat, pentru care informaţia prezentată cu siguranţă le va fi de real folos spiritual.

PS Antonie a prezentat cartea „Patriarhul Iustinian. Amintiri” şi a vorbit despre tactul pastoral şi înţelepciunea Patriarhului Iustinian, care pe timpuri de grea încercare a ştiut cum să înmulţească patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române şi să salveze sfintele lăcaşe de la demolare şi vieţi omeneşti de la moarte.

PS Antonie a adus un omagiu şi Mitropolitului Gurie Grosu, demonstrând şi Abecedarul alcătuit de marele ierarh al Basarabiei, textul căruia a fost inclus în cel de-al doilea volum din trilogia dedicată primului Mitropolit al Basarabiei şi întitulat Mitropolitul Gurie – operă zidită în destinul Basarabiei, apărut în anul 2016. Vorbind despre părintele Alexie Mateevici, PS Antonie a amintit de cuvintele poetului care spunea că nu sunt două limbi, două literaturi, ci o singură limbă şi o singură literatură cu a fraţilor de peste Prut. „Aceste adevăruri trebuie să ajungă la urechile fiecărui preot, pentru că ei sunt chemaţi să rostească adevărul”, a spus ierarhul Mitropoliei Basarabiei.

PS Antonie a dus un omagiu şi părintelui Vasile Ţepordei, originar din satul Cârpeşti, jud. Cahul, mare luptător pentru cauza românească şi biserica strămoşească în Basarabia, care a condus revistele „Raza” şi „Basarabia”, în perioada interbelică şi care a fost condamnat, pentru atitudinea antisovietică de Tribunalul Militar din Constanţa la muncă silnică şi trimis în lagărul de la Vorcuta, dincolo de Cercul Polar. Cu această ocazie PS Antonie a prezentat şi volumul „Vasile Ţepordei. Scrieri alese”, apărut în anul 2005 şi care cuprinde cele mai reprezentative texte semnate de marele publicist basarabean.    

În cuvântul său, PS Antonie a adus un omagiu şi părintelui Gheorghe Armaşu, unul dintre preoţii cei mai instruiţi care au fost în Basarabia în perioada sovietică, un mare mărturisitor al credinţei în Hristos, care a petrecut 13 ani în GULAG. Între altele, PS Antonie a spus: „Un slujitor cu o ţinută morală exemplară în perioada sovietică a fost şi Părintele Gheorghe Armaşu, din satul Domulgeni, rn. Floreşti. Mare iubitor de Dumnezeu şi de Neam. Unul dintre cei mai luminaţi slujitori în acea perioadă în acest spaţiu, care a refuzat orice colaborare cu regimul comunist ateu. A fost judecat la zece ani de lagăr şi trei ani de exil la denunţul anonim făcut de unii colegi, slujitori ai altarului. De altfel tot de la fraţii preoţi a suferit şi după ce a revenit acasă din Siberia. Cei care aveau ocupaţia dezonorantă, pentru un preot, de a fabrica minciuni au semnat nu un singur raport fals la adresa episcopului Ionatan, în care încercau să-l ponegrească pe părintele Gheorghe. A suferit cu multă durere, dar Sfinţia Sa n-a denunţat, la rândul său, pe nimeni. A rămas vertical, demn şi credincios misiunii sale de slujitor al lui Hristos. „N-am vândut pe nimeni, deşi mi s-a pus adeseori în faţă hârtie albă”, spunea părintele. În Siberia, în timpul celor trei ani de exil, părintele Gheorghe se autoinstruieşte în domeniul meteorologiei şi având o minte luminată ajunge să scrie lucrări ştiinţifice în acest domeniu şi a făcut şi unele invenţii în protejarea căii ferate de zăpadă, invenţii care i-a uimit pe inginerii ruşi. A fost un mare iubitor de carte. În viaţa sa a adunat trei biblioteci. Una a pierdut-o în 1940 când s-a refugiat în România, una i-a fost confiscată în 1945, pe cea de-a treia a adunat-o după anul 1957. Părintele Gheorghe Armaşu rămâne un model de slujire a lui Dumnezeu şi oamenilor”. „Suntem datori să ne cunoaştem trecutul, dacă vrem să înţelegem prezentul. Trecutul varsă lumină şi asupra prezentului. De la înaintaşii noştri învăţăm cum au apărat credinţa ortodoxă şi avem datoria să fim la înălţimea lor spirituală”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie a menţionat că asemenea întruniri trebuie înmulţite prin parohiile Mitropoliei Basarabiei, pentru că ele „au menirea de risipi întunericul propagandei sovietice şi a aduce lumina adevărului istoric, de credinţă şi de neam”.

La conferinţă a fost prezent şi dl Vladimir Susarenco, primarul satului Sadova. După conferinţă, PS Antonie împreună cu părintele Valeriu au vizitat primăria Sadova, unde au avut o discuţie cu domnul primar.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img