Ultimele știri

PS Antonie: „Sfinţii sunt exemple de viaţă şi mărturisire de credinţă”

Sâmbătă, 8 octombrie 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Serghie de Radonej” din localitatea Vărvăreuca, raionul Floreşti (preot paroh Serghei Bârlădeanu).

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu peste familia părintelui Serghei şi pentru sănătatea ctitorilor sfântului locaş din Vărvăreuca.

În cuvântul său, PS Antonie a vorbit despre viaţa Sfântului Serghie de Radonej, viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi şi rolul sfinţilor în viaţa creştinilor. Între altele, PS Antonie a spus: „Sfinţii sunt grabnicii noştri ajutători şi mijlocitori la Tronul Ceresc, dacă îi cinstim şi îi chemăm în rugăciuni. Sfinţii au fost creştini ca şi noi, l-au mărturisit pe Iisus Hristos ca Mântuitor al lumii şi prin multe osteneli, post, rugăciune şi fapte bune s-au înălţat pe cele mai înalte culmi ale vieţii duhovniceşti. De la ei învăţăm cum să înmulţim virtuţile, aducătore de lumină în sufletele noastre. Pentru noi sfinţii sunt exemple de viaţă şi mărturisire de credinţă, de aceea suntem îndemnaţi să-i urmăm”. PS Antonie a îndemnat pe toţi să cunoască viaţa sfinţilor a căror nume au primit prin botez şi să le ceară ajutor în rugăciunile lor particulare.

PS Antonie a apreciat munca părintelui Serghei şi a familiei sale, care, cu multă jertfă, a înălţat şi a înfrumuseţat un sfânt locaş în Vărvăreuca şi l-a felicitat pe părintele paroh cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice şi sărbătorirea zilei de naştere, dăruindu-i un set de cărţi duhovniceşti. Fiecare creştin a primit din parte ierarhului Mitropoliei Basarabiei iconiţe cu chipurile Maicii Domnului şi câte o cărticică de rugăciuni.

Părintele Serghei a mulţumit PS Antonie şi soborului de preoţi pentru slujba oficiată, menţionând că satul Vărvăreuca are nevoie de multă rugăciune, de aceea a şi fost adus veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea întregii Moldove de la Paraclisul Mitropolitan din Chişinău pentru a o ruga să înmulţească dragostea şi credinţa în poporul lui Dumnezeu.

Timp de trei zile creştinii din Vărvăreuca şi din localităţile din împrejurimi au avut ocazia să se închine veşmântului Sfintei Cuvioase Parascheva, adus de PS Antonie de la Paraclisul Mitropolitan din Chişinău.

În aceiaşi zi, PS Antonie a vizitat sfintele lăcaşe „Sfânta Cuvioasa Parascheva” (preot slujitor Ştefan Eftodii) şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni” (preot paroh Sorin Huluţă) din oraşul Soroca şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, din satul Alexandru cel Bun, raionul Soroca (preot paroh Iulian Damian). PS Antonie a luat cunoştinţă şi de mersul lucrărilor la temelia bisericii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” din satul Valoviţa, raionul Soroca.

La Soroca, PS Antonie a avut o întâlnire cu o parte din intelectualii oraşului, uniţi la Centrul Cultural Român „Constantin Stere”. La întâlnire au fost prezenţi şi preoţii din Soroca. PS Antonie a mulţumit clericilor Mitropoliei Basarabiei pentru activitatea cultural-misionară desfăşurată în raionul Soroca, şi a menţionat că „între preoţi şi intelectualii cu conştiinţă românească din Soroca trebuie să existe o conlucrare fructuoasă pentru că toţi au aceiaşi misiunea – de a-i ajuta pe conaţionali să iasă de sub influenţa propagandei sovietice, care susţinea teze mincinoase de genul că pe ambele maluri ale Prutului trăiesc două popoare diferite”. Dna Ana Bejan ex-prefect al Judeţului Soroca i-a dăruit PS Antonie un set de carte semnat de renumitul istoric Alexandru V. Boldur.

Comunitatea „Sfântul Serghie de Radonej” din satul Vărvăreuca , raionul Floreşti a fost înregistrată în anul 2012. La 28 noiembrie 2013 a fost pusă prima piatra de temelie. La slujba de punere a pietrei de temelie a participat PC preot Ioan Cosoi, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Chişinăului şi PC preot mitrofor Valeriu Cernei, vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi. În ziua de 18 iulie 2014, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat prima slujbă arhierească în mijlocul comunităţii „Sfântul Serghie de Radonej”. Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a slujit la Vărvăreuca în zilele de hram: 18 iulie 2015 şi 18 iulie 2016.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img