Ultimele știri

PS Antonie: „Să mulţumim Bunului Dumnezeu că a rânduit să slujim în Biserica canonică a acestui spaţiu”

Luni, 30 iulie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat, un Te-Deum de mulţumire la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi (preot paroh Petru Botezatu). Rugăciunea a fost înălţată către Bunul Dumnezeu cu ocazia împlinirii a şaisprezece ani de la admiterea în legalitate de către statul R. Moldova, în 2002, a Mitropoliei Basarabiei. La sfânta slujbă au fost prezenţi o parte dintre preoţii Episcopiei de Bălţi şi câţiva creştini.

În cuvântul său, PS Antonie a vorbit despre lupta clericilor şi a credincioşilor Mitropoliei Basarabiei pentru drepturile lor, despre prigoanele şi umilinţele îndurate, de susţinătorii Mitropoliei Basarabiei, pentru adevăr, despre comportamentul părtinitor al autorităţilor de stat şi abuzurile unor clerici, necunoscători de istorie, fiii duhovniceşti ai Patriarhiei Ruse, la adresa clericilor şi a credincioşilor Mitropoliei Basarabiei.

PS Antonie, între altele, a spus: „Astăzi se împlinesc şaisprezece ani de când statul R. Moldova, reprezentat atunci de comunişti, împotriva politicii oficiale de neacceptare a structurii eclesiastice româneşti canonice în acest spaţiu, a recunoscut Mitropolia Basarabiei. Acest moment binecuvântat a avut loc în ziua de 30 iulie 2002. După zece ani de prigoane, persecuţii şi umilinţe, la care au fost supuşi clericii, în frunte cu Inaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru, şi credincioşii Mitropoliei Basarabiei, după ce au fost târâţi prin judecăţi ani de zile, s-a făcut dreptate. Dacă Dumnezeu a rânduit să se facă dreptate, s-a făcut. Efortul celor potrivnici a fost înzădar. Adevărul a învins. Să mulţumim Bunului Dumnezeu pentru ajutor”.

PS Antonie mulţumind preoţilor şi credincioşilor pentru fidelitate, între altele, a specificat. „Cel care este cu adevărul, este în lumină. Să mulţumim Bunului Dumnezeu că a avut grijă de noi şi ne-a îndrumat către lumină. De fapt invitaţia de a merge spre lumină şi în lumină o au toţi, dar nu toţi acceptă această invitaţie. Necunoaşterea îl poate ţine pe om în întuneric. De fapt, necunoaşterea este întuneric. Să mulţumim Bunului Dumnezeu că a rânduit să slujim în Biserica canonică a acestui spaţiu. Mulţumim celor care au fost hirotoniţi înainte de 2002 şi au dus tot greul acelor ani, celor care au simţit ce înseamnă să nu fii acceptat de stat şi prigonit de fraţii tăi, care chipurile împărtăşesc aceiaşi credinţă şi propovăduiesc Evanghelia dragostei, celor care s-au jertfit pentru ca adevărul să învingă minciuna. A fost greu, dar s-a reuşit. Vă mulţumesc tuturor. Avem, aici, pe părintele Valeriu Cernei, pe părintele Petru Botezatu, care ştiu bine ce a însemnat zece ani de ilegalitate a Mitropoliei Basarabiei. Unii nu mai sunt printre noi, sunt plecaţi la cele veşnice, cum este cazul părintelui Victor Rusu de la Lipnic, un mare susţinător al adevărului bisericesc. Dumnezeu să-l odihnească cu drepţii. Să continuăm ceea pentru care s-au jertfit confraţii noştri”. „Suntem puţini, deocamdată, dar trebuie să fim uniţi. Adevărul trebuie să ne dea forţă şi încredere, iar faptul că nu suntem singuri, ci cu toţi înaintaşii noştri, care s-au jertfit pentru dreptate şi adevăr, trebuie să ne dea curaj. Suntem în adevăr, dar adevărul înseamnă lumină. Şi vor reuşi neapărat. Să nu ne îndoim nicio clipă de aceasta”, a mai spus PS Antonie.

Istoric: Mitropolia Basarabiei este o Biserică Ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată pe 14 septembrie 1992. Mitropolia Basarabiei este recunoscută oficial drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv. Prin statut, teritoriul Mitropoliei Basarabiei este cel al Republicii Moldova. În plus, în calitate de Exarh al Plaiurilor, Mitropolitul Basarabiei are jurisdicţie canonică asupra diasporei ortodoxe române din răsărit (fosta Uniune Sovietică şi diaspora Republicii Moldova).

Mitropolia Basarabiei numără 4 episcopii istorice sufragane: Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, (fosta Episcopie a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Episcopie de Cetatea Albă şi Ismail), Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria).

Mitropolia Basarabiei a fost creată dupa Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chişinău la rangul de mitropolie. Decizia înfiinţării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923. Organizarea propriu-zisa s-a făcut prin legea de organizare a BOR din 1925. Ahiepiscopul de Chisinau, Gurie Grosu, a fost ridicat la rangul de mitropolit al Basarabiei, pe 21 aprilie 1928. La acea dată, jurisdictia Mitropoliei Basarabiei cuprindea arhiepiscopia Chişinăului, episcopia Hotinului şi Episcopia Cetăţii Albe – Ismail.

În timpul ocupaţiei sovietice din 1940-1941, şi mai apoi sub regim sovietic din 1944 pana în 1992, Mitropolia Basarabiei şi-a încetat activitatea, fiind înlocuită cu structură necanonică – Eparhia Chişinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii. Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea canonică Patriarhiei Ruse.

Ca raspuns la cererile adunării eparhiale din 14 septembrie 1992, Sinodul BOR din 19 decembrie 1992 a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Petru Paduraru, fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului a devenit mai întâi locţiitor, şi mai apoi, din octombrie 1995, mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.

Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de guvernul Republicii Moldova la 30 iunie 2002 după zece ani de prigoană, persecuţie şi umilinţă din partea autorităţilor de stat şi a clericilor din jurisdicţia Patriarhie Ruse. Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul R. Moldova în toate instanţele din ţară ajungând la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. La Strasbourg, Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul R. Moldova şi cu Mitropolia Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei. Statul R. Moldova şi Mitropolia Moldovei au pierdut în faţa Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img