Ultimele știri

PS Antonie: „Prin credinţă devenim fii ai lui Dumnezeu”

Duminică, 11 noiembrie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Treime” din satul Feteşti, raionul Edineţ (preot paroh Igor Roşca).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la Evanghelia din Duminica a XXIV-a după Rusalii şi la activitatea misionar-pastorală a părintelui Igor.

Vorbind despre importanţa credinţei în viaţa omului, PS Antonie, între altele, a spus: „Mântuitorul o numeşte pe femeie fiică, când o încurajează spunându-i: „Îndrăzneşte fiică, credinţa ta te-a mântuit. Mergi în pace!”. Este aprecierea credinţei de care a dat dovadă. Învăţăm de la femeia din Evanghelia de astăzi că prin credinţă devenim fii ai lui Dumnezeu. Credinţa ne apropie de Dumnezeu, ne face casnici ai lui Dumnezeu, aşa cum au devenit şi sfinţii”. „Să înmulţim credinţa pentru a deveni fii ai lui Dumnezeu şi pentru ne putea bucura de fericirea sfinţilor”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie a mulţumit părintelui Igor pentru activitate misionară, reuşind să ridice un sfânt locaş într-un sat cu o majoritate a populaţiei Martori ai lui Iehova şi l-a apreciat pentru verticalitate şi slujire jertfelnică a adevărului eclesiastic din acest spaţiu, trecând în anul 2011 de la structura locală a Patriarhiei Moscovei la Mitropolia Basarabiei.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Antonie a binecuvântat fiecare creştin prezent la sfânta slujbă.

Părintele Igor a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Feteşti şi cu alte ocazii.

 Istoric: Piatra de temelie a bisericii din Feteşti a fost pusă la 31 iulie 1939. Până la invazia sovietică din 1940 biserica a fost ridicată până la ferestre. Din cauza regimului ateu instaurat pe aceste meleaguri, construirea sfântului locaş nu a fost posibilă, demolându-se ceea ce a fost înălţat. În timpul prigoanei ateiste, feteştenii erau nevoiţi să meargă la bisericile din satele din împrejurimi. În acelaşi timp peste 60 de procente dintre locuitori au fost racolaţi de secta Martorii lui Iehova. Din ziua de 16 octombrie 2000 preot în Feteşti este numit părintele Igor Roşca. Sărbătoarea Bina Vestire din anul 2001, părintele Igor împreună cu păstoriţii săi, o prăznuiesc într-un mic paraclis înălţat cu puterile puţinilor creştini din sat. Construcţia bisericii pe fundaţia veche din anul 1939 a fost reluată în toamna anului 2001. În ziua de 22 octombrie 2011 sfântul locaş a fost sfinţit de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img