Ultimele știri

PS Antonie: „Pocăinţa înseamnă să cerem iertare de la Dumnezeu, dar şi de la semenii cărora le-am greşit”

Duminică, 21 ianuarie 2018, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie ” din satul Floriţoaia Veche, raionul Ungheni (preot paroh, consilier mitropolitan Adrian Agapi).

După Sfânta Slujbă, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica după Botezul Domnului. Vorbind despre cuvintele Mântuitorului „Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat Împărăţia Cerurilor”, PS Antonie, între altele, a spus: „Din aceste cuvinte înţelegem că nu ne putem apropia de Împărăţia Cerurilor decât în stare de pocăinţă. Pocăinţa deschide uşile Împărăţiei Cerurilor. Pocăinţa înseamnă să cerem iertare de la Dumnezeu, dar şi de la semenii cărora le-am greşit. Când cerem iertare lui Dumnezeu refacem legătura cu El şi recăpătăm statutul de fii ai lui Dumnezeu, pe care îl pierdem când păcătuim. Păcatul ne îndepărtează de Dumnezeu, pocăinţa sinceră ne apropie. Când ne pocăim Duhul Sfânt ne curăţă de păcate, de aceea simţim o uşurare după Taina Spovedaniei. Noi cerem iertare de la Dumnezeu, dar nu o putem primi dacă noi, la rândul nostru, nu iertăm greşiţilor noştri. Iertarea lui Dumnezeu, este în strânsă legătură cu iertarea pe care noi o acordăm semenilor”. „Să ne străduim să ne împăcăm cu Dumnezeu şi cu apropiaţii noştri, pentru că împăcarea aduce bucurie şi lumină în sufletele noastre”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie a apreciat activitatea misionar-pastorală şi gospodărească a părintelui Adrian, dăruindu-i o carte cu conţinut teologic.

Părintele Adrian a mulţumit pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii de creştini din Floriţoaia Veche şi cu alte ocazii. 

La Sfânta Slujbă a fost prezent şi dl Sergiu Mărgărint, primarul satului.

PS Antonie a vizitat şi biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Cetireni, raionul Ungheni, unde părintele paroh Igor Ursu i-a vorbit ierarhului Mitropoliei Basarabiei despre lucrările de reparaţie pe care le-a efectuat în ultimul timp la biserică şi despre procesul de amenajare a sfântului locaş şi a curţii bisericii.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img