Ultimele știri

PS Antonie: „În faţa lui Dumnezeu adunarea de bogăţii este o nebunie”

Duminică, 3 decembrie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni (preot paroh Mihail Tătaru).

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la pericopa evanghelică din Duminică a XXVI-a după Rusalii şi la activitatea pastoral-misionară a părintelui Mihail.

Referindu-se la patima adunării de bogăţii, PS Antonie, între altele, a menţionat: „Bogatul din Evanghelia de astăzi, prins în mrejele grijii pentru cele materiale, devine îngrijorat pentru roada neaşteptată. Unde să o depoziteze? Şi soluţia găsită este să zidească alte hambare. Trăind într-o nesimţire faţă de semenii săi, nici prin gând nu-i trece că alături de el sunt atâţia oameni sărmani cu care poate să împartă din prisosul său. El vede darul neaşteptat al lui Dumnezeu ca o rezervă pentru mulţi ani pentru sufletul său, pe care îl îndeamnă la plăceri trupeşti: odihneşte-te, mănâncă, bea, veseleşte-te, suflete, pentru că ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani. Dar vedem că în faţa lui Dumnezeu adunarea de bogăţii este o nebunie. „Nebune, în această noapte vor cere de la tine sufletul tău şi cele pe care le-ai adunat ale cui vor fi?”, îi zice Dumnezeu”. „Suntem în perioada Postului Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi avem datoria de creştini ca să ne apropiem de această mare sărbătoare îmbogăţiţi în Dumnezeu, cu sufletele luminate de rugăciune, post, fapte bune, împăcaţi cu Dumnezeu în Taina Mărturisirii şi împărtăşiţi cu Sfintele Taine”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie s-a referit şi la activitatea părintelui paroh, menţionând hărnicia părintelui Mihail cu care ridică un sfânt locaş în Ialoveni. PS Antonie i-a dăruit părintelui Mihail un set de carte cu conţinut creştin pentru biblioteca parohială. Cărţile au fost donate de un bun creştin de peste Prut.

Părintele Mihail a mulţumit arhiereului Mitropoliei Basarabiei pentru vizită şi binecuvântare şi pentru setul de cărţi, invitându-l să mai vină în mijlocul creştinilor din Ialoveni.

PS Antonie a vizitat şantierul noii biserici din Ialoveni, unde părintele Mihail i-a vorbit ierarhului Mitropoliei Basarabiei despre mersul lucrărilor de construcţie.

Istoric: Comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Ialoveni a fost înfiinţată în anul 2005. Piatra de temelie a biserici-paraclis a fost pusă, la 12 iunie 2010, de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Datorită unei bune organizări şi jertfelnicei  implicări  a membrilor consiliului parohial, condus de dl epitrop Valeriu Ţurcanu, dar şi a hărniciei creştinilor din Ialoveni, prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, de către părintele Mihail Tătaru, la 17 aprilie 2011, de ziua de Florii. Prima slujbă arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei la 29 mai 2011. La 16 august 2011 comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi-a serbat pentru prima dată hramul.

În Republica Moldova sunt patru locaşuri de cult cu hramul acestor sfinţi: o biserică se află la Schinoasa, municipiul Chişinău şi celelalte trei în Soroca, Căuşeni şi Ialoveni. Toate bisericile sunt în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img