Ultimele știri

Omagiu istoric prin evenimente și ceremonii, la 165 de ani de la Unirea Principatelor, în cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului

Cu prilejul aniversării a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, un moment definitoriu în istoria națiunii noastre, comunitățile Arhiepiscopiei Chișinăului, Mitropolia Basarabiei, au desfășurat o serie de ceremonii și evenimente religioase menite să aducă omagiu acestui moment istoric deosebit.

La Reședința Mitropolitană din Chișinău, un sobor de preoți format din membrii administrației eparhiale și protopopi ai Arhiepiscopiei Chișinăului, au săvârșit o solemnă slujbă de Te Deum. După ceremonial, au fost citite mesajele de binecuvântare ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și ale Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru.

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Ghidighici a fost gazda unui alt moment de recunoștință, unde doamna Victoria Calmis, Primar de Ghidighici, a adresat un mesaj călduros comunității locale. Dl. dr. conf. Isac Serafim a prezentat pasaje din istoria satului, evidențiind contribuția comunității locale la evenimentele Unirii Principatelor. Părintele paroh Maxim Melinti, doctor în istorie, a oferit o perspectivă detaliată asupra implicării ierarhilor și clericilor în realizarea acestui ideal național.

Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca a continuat tradiția „Vecerniei Unirii”, adunând enoriașii într-o atmosferă de comuniune și patriotism. Prin eforturile Părintelui paroh Sorin Huluță, sorocenii, de la copii până la vârstnici, s-au unit în cuget și simțire românească într-o sărbătoare de suflet.

Te Deum-ul și slujba de pomenire a făuritorilor Unirii și a eroilor neamului românesc, au fost săvârșite de un sobor de preoți din parohiile Arhiepiscopiei Chișinăului din zona de nord (Preot paroh Huluță Sorin, Preot Marițoi Sergiu, Preot Robu Nicolae și Preot Alexei Corneliu).

Programul cultural-artistic a adus contribuția elevilor și profesorilor din Liceul Teoretic „Ion Creangă” și Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”. Alocuțiunile cu tematică istorică și patriotică au fost susținute de profesorii: Ana Bejan, Mihai și Angela Zamă și Olga Gherghelejiu. Activitatea s-a încheiat cu interpretarea cântecelor patriotice românești care au încălzit pe deplin sufletele celor prezenți.

La Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent” din Chișinău, Părintele Ioan Cosoi, consilier mitropolitan, a susținut o lecție de Educație Moral-Spirituală cu tema Unirii Principatelor, contribuind astfel la educarea tinerelor generații în spiritul valorilor naționale.

Mai mulți clerici au participat la evenimentele organizate la Iași, transmițând gândurile calde ale clerului basarabean liderilor politici și elitei Diasporei și Ținuturilor Istorice Românești. Părintele consilier Sergiu Aga a fost invitat de europarlamentarul Eugen Tomac la Convenția Românilor de Pretutindeni și a luat parte la ceremoniile organizate în Piața Unirii și la monumentul lui Mihail Kogălniceanu.

Această zi a fost plină de semnificații, emoții și onoare națională, iar Centrul Eparhial din Chișinău aduce sincere mulțumiri clericilor, credincioșilor, oamenilor de cultură, presei și tuturor celor implicați, pentru promovarea și cultivarea valorilor spirituale și culturale ale poporului român.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img