Ultimele știri

ÎPS Petru: “Viaţa să ne fie o mărturisire continuă a Evangheliei lui Hristos”

   Joi, 8 noiembrie 2018, ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, conform caledarului de stil vechi, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din satul Costuleni, raionul Ungheni (preot paroh Prot. Mitrof. Anatolie Sîrghi – protopop de Ungheni), cu ocazia sărbătoririi hramului acestei localităţi.

   Cu această ocazie Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat viața, dar mai ales jertfelnicia Sfântului Dimitrie „Învăţăm de la Sfântul Dimitrie cum se poate de apărat credinţa în timpuri de încercare. Cu toate că a fost supus la diferite presiuni Sfântul Dimitrie n-a renunţat la credinţă, a rezistat încercărilor şi nu s-a lepădat de Hristos. Astăzi, când avem o libertate de credinţă, nimeni nu ne mai forţează ca pe timpul Sfântului Dimitrie să ne lepădăm de credinţa noastră, dar cu toate acestea, unii creştini abandonează dreapta credinţă a strămoşilor”.

   “Este regretabil că astăzi nu mai întâlnim statornicia, bărbăţia şi hotărârea primilor creştini de a aplica în viaţă Evanghelia lui Hristos. Să învăţăm de la Sfântul Dimitrie cum să ne trăim credinţa şi să o arătăm şi celor din jur prin viaţa şi faptele noastre. Viaţa să ne fie o mărturisire continuă a Evangheliei lui Hristos”, a mai spus Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.

   După Sfânta Liturghie, soborul de preoţi a oficiat un Te-Deum pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş din Costuleni și s-a făcut tradiționala procesiune de înconjurare a bisericii, cu citirea din Evanghelie, specific zilelor de hram.

   În final, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a apreciat zelul misionar şi spiritul gospodăresc al părintelui paroh, care este și protopop de Ungheni, fapt pentru care l-a gratificat cu distincţia bisericească „Dreptul de a purta Mitră”, după care a ținut să-I felicite pe toţi creştinii prezenți, care poartă numele sau derivate de la Sf. Dimitrie, cu ziua onomastică.

   Părintele Anatolie a mulţumit Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei pentru vizită, binecuvântare arhierească şi distincţia acordată, dar şi pentru sprijinul pe care l-a avut din partea Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei de când păstoreşte comunitatea din Costuleni, invitându-l în mijlocul comunității lor și cu alte ocazii, sau ori de câte ori va avea disponibilitatea.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img