Ultimele știri

PS Veniamin compară Biserica cu o familie: “Când unul dintre copii este bolnav suferă mai ales părinții”

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie, pe stil nou(9 noiembrie 2018) credincioșii din parohia „Sf. Nectarie” din Iași ( paroh PC Preot Petrică Lehaci ) au primit vizita și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Preasfinția Sa a participat seara, în ajunul sărbătorii la Slujba Privegherii cu Litie iar a doua zi a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat sute de credincioși, care s-au închinat la racla cu o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, ocrotitorul parohiei, care au fost scoase spre închinare într-un baldachin în curtea bisericii.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Părintele Episcop Veniamin a vorbit despre rolul episcopilor și al preoților în viața Bisericii. Ei sunt asemenea părinților în familie, „învățători și îndrumători”:

„Preoții se îngrijesc de nașterea, de creșterea și formarea duhovnicească a celor încredințați lor”.

Episcopul Basarabiei de Sud a subliniat că rolul cel mai mare al părinților duhovnicești, pe lângă cel de „sfințitor”, este acela de „învățător”. În acest sens l-a oferit ca exemplu pe Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei, care a urmat la rândul său modelul Arhiereului Suprem, Mântuitorul Hristos.

„Sunt multe momente în care noi ne descumpănim și avem căderi, însă trebuie să avem nădejde fiindcă Hristos, Marele Arhiereu, Păstorul cel Bun s-a jertfit pentru fiecare dintre noi. El ne caută, ne cheamă pe fiecare dintre noi, ne cunoaște, călătorește împreună cu noi, știe toate neputințele noastre”, a spus ierarhul.

În altă ordine de idei, PreaSfinția Sa a mai spus: „Atunci când unul dintre copii este bolnav suferă mai ales părinții, dar și întreaga familie. Așa se întâmplă și în Biserică.

„Când un mădular este bolnav, așa cum zice Sfântul Apostol Pavel, suferă întreg corpul – corpul acesta eclesial, Sfânta Biserică”, a adăugat Preasfinția Sa.

De asemenea vlădica Veniamin a ținut să mulțumească ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu a cărui binecuvântare a fost posibilă prezența sa în această parohie în zi de hram.

După Sfânta Liturghie, Episcopul Veniamin a asistat la un concert susținut de Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii Moldova din Iași în Biserica „Sfântul Nectarie”.

Sursă: basilica.ro

FotoCredit: Constantin Ciofu/Doxologia

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img