Ultimele știri

Întâlnire on-line între Mitropolia Basarabiei și Ambasada SUA la Chișinău

În cadrul discuțiilor s-a pus accentul pe două subiecte majore, actuale în ziua de astăzi:

  1. Situația pandemică și prevenirea răspândirii virusului COVID-19 din perspectiva Bisericii.

La acest subiect Părintele Consilier a arătat suportul Mitropoliei Basarabiei din ultimii doi ani acordat spitalelor, școlilor și familiilor defavorizate, prin cele trei Eparhii care cuprind întreg teritoriul Republicii Moldova. Încă de la început au fost procurate echipamente medicale (halate chirurgicale, măști de protecție, combinezoane și bonete chirurgicale), dezinfectanți, 5 aparate respiratorii (Episcopia de Sud), produse alimentare atât pentru spitale, cât și pentru familii, 220 de tablete pentru elevi și 18.000 de caiete de lucru pentru acasă (aprobate de Ministerul Educației) care să ușureze învățământul on-line al elevilor, etc.

Pe lângă ajutorul misionar-filantropic, Mitropolia Basarabiei a respectat întocmai măsurile de prevenire recomandate de instituțiile statului și la rândul ei a informat și recomandat suplimentar preoților din parohii să respecte cu strictețe măsurile de protecție împotriva virusului. De aceea bisericile din cadrul Mitropoliei Basarabiei nu au fost surse de infectare și nu s-au raportat cazuri de încălcări ale normelor sanitare și nici nu au existat voci de împotrivire a măsurilor adoptate de stat. Cu responsabilitate deplină pentru sănătatea sufletească, dar și trupească a credincioșilor ei, Mitropolia Basarabiei a luptat și luptă alături de instituțiile statului împotriva răspândirii virusului COVID-19.

În această perioadă, în cadrul Patriarhiei Române din care face parte Mitropolia Basarabiei, s-au făcut rugăciuni speciale pentru sănătatea credincioșilor, pentru ca Dumnezeu să întărească doctorii, să lumineze mintea oamenilor de știință care să descopere metode eficiente și sigure de stopare a virusului. Rugăciunea, sub diferite forme, se înalță zilnic în bisericile din Mitropolia Basarabiei, ca Dumnezeu să se milostivească spre poporul cel bine credincios și să oprească această boală molipsitoare.

Biserica, „spital” de suflete. Plecând de la această expresie, Părintele Arhidiacon a subliniat faptul că slujitorii Bisericii (episcopii și preoții) au grijă întâi de sănătatea și integritatea sufletească a credincioșilor. Așadar, sănătatea trupească revine medicilor care au tot suportul și încrederea Mitropoliei Basarabiei, de aceea toate recomandările sanitare sunt atribuite lor și numai ei trebuie să se pronunțe.

 

  1. Prioritățile și proiectele Mitropoliei Basarabiei

 

În cadrul Mitropoliei Basarabiei există mai multe biserici în construcție sau renovare, inclusiv sediul administrativ din Chișinău, cel mai consistent sprijin fiind din partea Secretariatului de Stat pentru Culte din România, Patriarhia Română și unele eparhii din țară.

O mare realizare a Mitropoliei Basarabiei este faptul că în ultima perioadă s-a putut realiza ridicarea de biserici în cele mai mici comunități religioase din Republica Moldova, astfel dând posibilitatea tuturor creștinilor ortodocși să aibă bisericuța lor” (ex. ultima comunitate înființată fiind parohia Floreni, com. Sculeni).

Preoții din cadrul Mitropoliei Basarabiei beneficiază de contribuții salariale din partea Guvernului României, astfel având asigurare de sănătate europeană și dreptul la pensie. Acest sprijin este vital, mai ales în această perioadă de grea încercare financiară.

 

Domnul Consilier Christian a felicitat Mitropolia Basarabiei pentru buna organizare și actele de binefacere în perioada de pandemie, dar și reacția la măsurile de prevenire a virusului.

 

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img