Ultimele știri

ÎNDRUMĂRI actualizate privind desfășurarea slujbelor de pomenire a celor adormiți în zilele de6, 7 și 8 iunie 2020

Preacuvioși și Preacucernici părinți,

Iubiți credincioși și credincioase,

   Am trecut cu toții în ultimele aproape trei luni, printr-o grea perioadă, în care aplicabilitatea regulelor impuse de Starea de Urgență declarată pe teritoriul țării noastre, a limitat importante aspecte ale vieții religioase publice a credincioșilor, iar în aceste momente avem speranța că vom putea, în cel mai scurt timp, să ne putem bucura pe deplin de participarea fizică la viața Bisericii, care este redată de prezența în Ea a credincioșilor ei.

   Având în vedere că, Comisia  Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) din R. Moldova, întrunită în şedinţă vineri, 29 mai 2020 a anunțat că tradiționala pomenire a morților (Paştele Blajinilor), transferată de pe 26-27 aprilie pentru 6-7-8 iunie (după cum am anunțat și noi într-un comunicat anterior) nu va fi amânată(Hotărârea Nr. 13/29.05.2020) și, în conformitate cu recomandările venite din partea autorităților din R. Moldova, transmitem următoarele îndrumări către unitățile de cult ale Mitropoliei Basarabiei, privind desfășurarea slujbelor de pomenire a celor adormiți în cimitire și participarea credincioșilor la acestea:

  1. Ziua oficierii parastaselor de pomenire va fi stabilită de către fiecare parohie individual, într-una din aceste trei date recomandate( 6, 7 sau 8 mai).
  2. Pentru buna desfășurare în siguranță a evenimentelor recomandăm preoților să comunice și să colaboreze cu Autoritățile Publice Locale(primar, polițist de sector…).
  3. În cimitire, credincioşii trebuie să respecte regulile de igienă și să țină cont de recomandările autorităților  privind măsurile de siguranță.
  4. Persoanele testate pozitiv la COVID – 19 ( chiar și asimptomaticii ), persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, după revenirea din străinătate, precum şi persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată sau fac parte din grupul sporit de risc, sunt rugați să se abțină de la participarea lor fizică la sfintele slujbe  și să sporească în rugăciune, să aprindă o lumânare, sau să facă milostenie (pomană) de la casele lor.
  5. Participanții la slujbe sunt rugați să evite aglomerările tradiționale din jurul mormintelor și să respecte distanța fizică de siguranță.
  6. De asemenea venim cu rugămintea și recomandarea ca să fie evitate organizarea de mese (consumul de alimente și băuturi) lângă morminte, acestea rămânând a fi organizate acasă, în cercuri restrânse.
  7. Acolo unde pomenirea se va face în interiorul sau în proximitatea Locașurilor de Cult recomandăm asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (dezinfectanți, apă, săpun, e.t.c.), iar căile de acces în locașurile de cult, precum și obiectele cu care intră credincioșii în contact, vor fi dezinfectate și în continuare cu regularitate;

 

   Cu această ocazie, dorim de asemenea să mulțumim tuturor clericilor și credincioșilor Sfintei Noastre Mitropolii pentru înțelegerea și receptivitatea arătate în această perioadă în cee ace privește respectarea măsurilor de siguranțăși avem încrederea că Milostivul Dumnezeu ne va ajuta să trecem cât de curând peste această încercare care ne-a marcat viața fiecăruia dintre noi.

   Măsurile prezente au ca scop să protejeze propria noastră sănătate şi sănătatea celor din jurul nostru. Viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă. De noi și de cum vom gestiona această posibilitate de revenire la normal depinde evoluția acestei pandemii. De aceea, rugăm și în continuare să fim prudenți și responsabili pentru a contribui colectiv la înlăturarea cât mai rapidă a pericolului Covid – 19.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Cu părintească dragoste,

† PETRU

 

Arhiepiscopul Chişinăului,

Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img