Ultimele știri

“Părinte Sfinte, păzeşte-i în numele Tău, în care Mi I-ai dat, ca să fie una precum suntem şi Noi” (Ioan 17,11)

   Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, în duminica a VII-a după Paști, 31 mai 2020, a oficiat Sfânta Liturghie la Paraclisul Mitropoliei Basarabiei împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei condusă de tânărul Constantin Friptuleac.

    Această duminică este consacrată dreptei credințe ortodoxe. Sfinții Părinți, care au întocmit calendarul, nu întâmplător au rânduit ca această duminică după Înălțarea Domnului și care precede sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, să fie închinată Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325. La acest sinod, alcătuit de 318 Părinți, s-a mărturisit că Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu nu este o făptură creată de Tatăl sau un om devenit Dumnezeu (cum susținea Arie din Alexandria), ci Fiul este „deofiiță cu Tatăl” (cuvântul grecesc “omoousios”).

   Această măturisire este necesară în duminica a VII-a după Paști ca să întărească faptul că cel ce S-a Înălțat la cer este Fiul lui Dumnezeu cel nevăzut;  El S-a urcat la cer văzut doar prin umanitatea Sa. Ziua de astăzi este o pregătire și pentru Pogorârea Sfântului Duh peste apostoli căci prin Sinodul I Ecumenic s-a fixat învățătura despre Duhul Sfânt.

   Cuvântul Sfintei Evanghelii de astăzi ne arată ca Mântuitorul Iisus Hristos înainte de patima Sa, în grădina Ghetsimani, S-a rugat pentru apostoli ca Tatăl să-i păzească în lumea aceasta. Această rugăciune este numită de Sfinții Părinți “rugăciunea Arhierească”. Hristos așa de mult a iubit pe om încât S-a rugat pentru el în genunchi și cu lacrimi și nu a pierdut pe niciunul dintre apostoli decât numai pe fiul pierzării ca să se împlinească ceea ce s-a scris prin prooroci.

   Rugăciunea Mântuitorului din Evanghelia de astăzi se regăsește în grija Arhiereului pentru cei pe care îi păstorește. El este blând, iertător, dar și drept pentru a menține dreapta credință și unitatea Bisericii lui Hristos.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img