Ultimele știri

Hramul Paraclisului Mitropolitan Sf. Ioan Teologul din Chișinău celebrat prin Liturghie Arhierească

   În data de 9 octombrie 2019, zi în care conform calendarului de stil vechi creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Ioan Teologul, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, a săvârșit, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul”, cu ocazia prăznuirii hramului.

   După Săvârșirea Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea ÎPS Petru, PC preot Andrei Bucliș – Secretar Cabinet Mitropolitan în cadrul Mitropoliei Basarabiei, a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la viața Sfântului Ioan Teologul “apostolul cel iubit al Lui Hristos, care deși tânăr, cel mai tânăr dintre apostoli, a devenit mare Cuvântător de Dumnezeu și un martor al celor mai importante evenimente din viața pămîntească a Mântuitorului Hristos”. Totodată părintele secretar a făcut o paralelă între tinerețea Sf. Ap. Ioan și Paraclisul Mitropolitan care a avut în scurta sa istorie preoți slujitori tineri, aflați la început de activitate sacerdotală, dar care au atras după ei și s-au remarcat ca adevărați pescari de oameni.

   În continuare ÎPS Părinte Mitropolit Petru a completat că „Sfântul Ioan este un exemplu de propovăduire a Evangheliei lui Hristos, o pildă de slujire constantă, până la jertfă, a lui Dumnezeu. El ne învaţă cum să credem, cum să iubim şi cum să slujim pe Dumnezeu”.

   De asemenea Înaltul Ierarh a menționat că Paraclisul Mitropolitan “a constituit un izvor de oameni nesecat, întrucât majoritatea preoților slujitori când au fost numiți în parohii, au plecat cu o parte din credincioși, care le-au devenit fii duhovnicești și totuși comunitatea nu a slăbit ci, dimpotrivă, a adus alți oameni, iar astăzi avem o comunitate vie adunată în jurul părintelui Victor Ghimpu, care s-a dovedit a fi un duhovnic iscusit, un bun gospodar care a știut să împodobească biserica de fiecare data ca în zi de sărbătoare”.

   Pentru sârguința arătată și spiritul organizatoric, atât ca slujitor al Paraclisului Mitropolitan cât și ca consilier eparhial, părintele Victor Ghimpu a fost gratificat de ÎPS Părinte Petru cu înalta distincție bisericească Dreptul de a purta Crucea cu Pietre Scumpe.

   În final vlădica Petru a felicitat cu ziua onomastică pe toţi cei care poartă numele de Ioan şi Ioana și derivate ale acestora, dorindu-le ani mulţi cu sănătate, îndemnându-i să aibă ca model de slujire şi urmare a Mântuitorului Iisus Hristos pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu.  La rândul lor preoții și credincioșii au venit cu cuvinte de felicitare la adresa Înaltului Ierarh cu ocazia sărbătorii.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img