Ultimele știri

✝) Duminica a VI-a după Paști (a Orbului din naștere) – Ioan 9, 1-39

Iisus Hristos, înconjurat de mulțime multă, trecea printr-o localitate, iar pe marginea drumului era un orb din naștere care cerșea. Totul a pornit de la o întrebare pe care au pus-o ucenicii lui Iisus. Învăţătorule, cine a păcătuit, acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb? Iisus a răspuns: Nici acesta n-a păcătuit, nici părinţii lui, ci ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu. Și fără ca orbul să-I ceară să-l vindece Iisus a scuipat în țărână, a făcut tină, a uns ochii orbului și i-a spus: Mergi de te spală în scăldătoarea Siloamului. Acela L-a ascultat, a mers de s-a spălat și îndată i s-au deschis ochii și a văzut lumina pe care nu o mai vazuseră niciodată. Se întoarce la locul unde cerșea, iar cei ce l-au văzut s-au minunat și se îndoiau dacă este el sau altcineva care îi seamănă pentru că asemenea minune nu se mai auziseră niciodată.

Vestea a ajuns fulgerător la urechile cărturarilor și fariseilor, aceștia căutând să se convingă cu ochii lor, îl aduc și încep să-l iscodească. Orbul care acum vedea nu știa decât un singur lucru că era orb iar acum vede și această minune a fost făcută de Iisus. Unii dintre farisei spuneau: Acest Om nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu ține sâmbăta. Iar alţii ziceauCum poate un om păcătos să facă asemenea minuni? Şi s-a pornit dezbinare între ei. Astfel iudeii nu au crezut și au chemat pe părinții lui zicândAcesta este fiul vostru, despre care ziceţi că s-a născut orb? Deci cum vede el acum? Au răspuns, însă, părinţii lui şi au zis: Știm că acesta este fiul nostru şi că s-a născut orb; dar cum vede el acum, noi nu ştim; sau Cine i-a deschis ochii lui, noi nu ştim. Întrebaţi-l pe el; este în vârstă; va vorbi singur despre sine.

Așadar fariseii îl alungă pe omul care fusese orb pentru că Îl mărturisiseră pe Hristos, cel care îl vindecase. Și auzind Iisus că a fost alungat, i-a ieșit în cale și l-a întrebat: Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu? El a răspuns şi a zis: Dar cine este, Doamne, ca să cred în El? Și a zis Iisus: L-ai și văzut! Cel ce vorbeşte cu tine, Acela este. Iar el a grăit: Cred, Doamne! şi s-a închinat Lui.

 În frumoasa tâlcuire pe care a oferit-o Înalpresfințitul Părinte Mitropolit Petru, evidențiază faptul că în momentul minunii săvârșite de Iisus Hristos, orbului, pe lângă ochii trupești, i s-au deschis ochii minții și a sufletului și a început să-L mărturisească pe Iisus în fața fariseilor fără să-L cunoască. S-a făcut mărturisitor simțind Dumnezeirea în inima sa. În clipa când orbul L-a văzut pe Iisus cu ochii fizici, nu era pentru prima dată, Îl vazuse și simțise mai înainte cu ochii sufletului.

 

Articol redactat de Părintele Diacon Constantin Olariu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img