Ultimele știri

PS VENIAMIN – Episcopul Basarabiei de Sud, la împlinirea a 43 de ani de viață pământească

   La data de 11 iunie Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud își serbează ziua de naștere, cu această ocazie, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei și colaboratorii Mitropoliei Basarabiei, îi urează slujire vrednică, aducătoare de roade duhovnicești spre împlinirea tuturor lucrărilor celor bune, spre Slava Lui Dumnezeu.

   Întru Mulți Ani Stăpâne!!!

 

    NOTĂ: Preasfinţitul Părinte Episcop Veniamin (Veaceslav) Goreanu, născut în localitatea Puhoi, raionul Anenii Noi, Republica Moldova, în ziua de 11 iunie 1975, în familia lui Ion şi Evdochia Goreanu, fiind primul din cei șase copii ai acestora, a simţit de tânăr chemarea pentru slujirea Bisericii şi pentru studiul teologiei. A urmat cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț (1990-1995), ale Facultății de Teologie OrtodoxăJustinian Patriarhul” a Universității din București (1995-1999), cursurile de masterat (1999-2000) şi apoi de doctorat (2000-2004) la aceeaşi facultate, având ca specializare Dreptul bisericesc. În luna februarie 2006 a susţinut teza de doctorat în cadrul UniversitățiiOvidius” din Constanța. În anul 2005 a intrat ca vieţuitor în obştea Mănăstirii Antim din București, iar în anul 2007 a îmbrăcat haina monahală la Mănăstirea Neamţ. La 7 ianuarie 2008 a fost hirotonit ierodiacon, iar la 17 ianuarie 2008 a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Antim din Bucureşti. Din data de 15 ianuarie 2009 a ocupat postul de preot coordonator la Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, unde a coordonat activitatea liturgică, edilitară și pastoral-misionară. Din anul 2010, a activat ca lector suplinitor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

   Pe lângă activitatea liturgică și didactică, a dobândit o bogată experienţă administrativă, activând atât la Administraţia Patriarhală, cât şi la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Astfel, între anii 2003 – 2004 a lucrat ca inspector la Sectorul Învăţământ al Patriarhiei Române, între anii 2005 – 2008 ca inspector eparhial la Sectorul Comunităţi Externe, iar din aprilie 2008 până în mai 2009 a activat ca Secretar la Cancelaria Sfântului Sinod. Între anii 2009-2015 a ocupat postul de Consilier administrativ bisericesc la Arhiepiscopia Bucureştilor, iar din decembrie 2015 a ocupat postul de Consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod.

   În toată această perioadă, Preasfinţia Sa a arătat multă abnegaţie şi jertfă, simţ practic şi organizatoric, responsabilitate în misiunea încredinţată, echilibru şi realism pastoral.

   Drept urmare, potrivit rânduielilor canonice şi prevederilor statutare ale Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de sâmbătă, 26 mai 2018, noul episcop ales al Basarabiei de Sud a fost hirotonit întru arhiereu în Catedrala Patriarhală din București, cu hramurile Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și un ales sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al  Bisericii Ortodoxe Române, oferindu-i Preasfinţitului Părinte Veniamin mantia, crucea, engolpionul și camilafca, adică însemnele rangului episcopal, precum și cârja arhipăstorească ca Episcop al Basarabiei de Sud

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img