Ultimele știri

PS Antonie: „Toţi suntem chemaţi să lucrăm pentru unitatea neamului nostru românesc”

Luni, 2 iulie 2018, ziua cinstirii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi din cadrul Episcopiei de Bălţi şi Mitropolia Banatului, la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Soroca (preot paroh Sorin Gheorge Huluţă),

acatistul Sfântului Ştefan cel Mare. Împreună cu fraţi lor din Basarabia rugăciuni către Marelui Domnitor au înălţat PC părinte Nicolae Strezi, parohul bisericii din Foeni, PC părinte Văran Orlando şi PC diacon Lucian Miclăuş şi membrii Corului ,,Învierea” de la Biserica „Adormirii Maicii Domnului”, comuna Foeni, jud. Timiş, România.

După oficierea Acatistului, PS Antonie, însoţit de preoţi şi credincioşi, a mers în centrul oraşului Soroca, unde împreună cu conducerea raionului a depus flori la monumentul Marelui Voievod. Omagiu Sfântului Domnitor, prin depunere de flori, în ziua când s-au împlinit 514 de la trecerea la cele veşnice, au adus Dl Ghenadie Muntean, preşedintele raionului Soroca, dl Iurii Todirean, vicepreşedintele raionului, , dl Boris Golovin, deputatul în Parlamentul RM, dl Ceban Vladimir, şeful, OTS al Cancelariei de Stat, reprezentanţi ai organelor de drept şi angajaţi ai autorităţilor publice locale şi serviciilor desconcentrate şi simpli cetăţeni ai Sorocii.

De la monumentul Sfântului Ştefan cel Mare din centrul Sorocii spre cetatea Soroca toţi participanţii au mers în coloană. În cetatea Soroca după o mică slujbă oficiată de un sobor de preoţi a urmat un mini-spectacol şi evoluarea corului ,,Învierea” de la Biserica Adormirii Maicii Domnului, comuna Foeni, jud. Timiş, România, dirijor – preot Nicolae Strezi, parohul bisericii din Foeni.

În cuvântul său de binecuvântare, PS Antonie a evocat figura Sfântului Voievod, menţionând necesitatea lucrării pentru realizarea unităţii de neam. PS Antonie, între altele, a spus: „Sfântul Ştefan este un model pe viaţă şi de dăruire pentru semenii săi pentru orice conducător de orice nivel, fie că este vorba de şeful statului, conducător de raion sau primar într-un sat. Toţi de la Sfântul Ştefan au de învăţat cum să-şi iubească neamul şi credinţa strămoşilor. Sfântul Ştefan avea conştiinţa unităţii de neam, de aceea a construit biserici şi în Muntenia şi în Transilvania. În această zi poate mai mult ca în altele trebuie să înţelegem că toţi suntem chemaţi să lucrăm pentru unitatea neamului nostru românesc, pentru că doar uniţi suntem mai puternici şi doar unitatea aduce prosperitate”.

PS Antonie a înmânat demnitarilor prezenţi la eveniment icoane cu chipul Maicii Domnului, menţionând că Sfântul Ştefan îi binecuvântează şi îi invită să-i urmeze faptele creştine.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img