Ultimele știri

PS Antonie: „Timpul vieţii ne este dat pentru a făptui binele, a ajuta pe semeni şi a lăuda pe Dumnezeu”

Duminică, 14 ianuarie 2018, ziua când creştinii care respectă sărbătorile pe stil vechi, au prăznuit Tăierea împrejur cea după trup a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a Sfântului Vasile cel Mare şi a anului nou civil, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din sectorul Schinoasa, municipiul Chişinău (preot paroh protoiereu Vasile Vascan).

După Sfânta Slujbă a fost oficiat un Te-Deum la început de Nou An, după care, conform datinei străbune, PS Antonie împreună cu părintele Vasile i-au semnat cu boabe de grâu pe creştinii prezenţi în sfântul locaş, urându-le sănătate şi un an îmbelşugat cu roade spirituale şi materiale.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la cele trei evenimente prăznuite: Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, la viaţa Sfântului Vasile cel Mare şi la Anul Nou civil pe stil vechi.

Vorbind despre rostul timpului vieţii, PS Antonie, între altele, a spus: „Foarte rar ne întrebăm de ce Dumnezeu ne-a dat un timp pentru viaţă. Şi ce ar trebui să facem cu acest timp? Îl folosim după voia lui Dumnezeu? Atât de mult ne obişnuim, uneori, cu viaţa noastră, încât în rătăcirea noastră credem că vom fi veşnici şi că noi avem o putere asupra ei. Dar timpul vieţii ne este dat pentru a făptui binele, a ajuta pe semeni şi a lăuda pe Dumnezeu…..”. „Acum când serbăm începutul noului an calendaristic, şi pe vechi şi pe nou, ar fi bine să ne cercetăm atent şi să vedem ce am făcut cu timpul vieţii noastre, care este darul lui Dumnezeu. Timpul l-am folosit pentru a ne apropia de Dumnezeu sau pentru a ne îndepărta de El?”, a îndemnat PS Antonie.

Ierarhul Mitropoliei Basarabiei l-a felicitat pe părintele Vasile cu ocazia sărbătoriri zilei onomastice, menţionând calităţile sale de harnic misionar. PS Antonie i-a urat părintelui Vasile ani mulţi de păstorire, dăruindu-i o carte cu conţinut teologic. Părintele Vasile a primit felicitări şi din partea fiilor duhovniceşti, toţi menţionând darul părintelui de a ajuta creştinii care trec prin mari suferinţe sufleteşti.

Ierarhul Mitropoliei Basarabiei i-a felicitat, cu ocazia sărbătoriri zilei onomastice, pe toţi cei care poartă numele de Vasile şi Vasilica şi derivatele din aceste nume.

Părintele Vasile a mulţumit pentru felicitare, vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Comunitatea „Adormirea Maicii Domnului” de la Schinoasa a fost înregistrată în 2002. Primele slujbe au fost oficiate tot în anul 2002, într-un cort. În 2004, toamna s-a sfinţit temelia bisericii din piatră. În 2005 biserica a fost ridicată. Prima slujbă a fost oficiată de Sfintele Paşti în anul 2006. Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a vizitat parohia „Adormirea Maicii Domnului” de la Schinoasa de două ori. Prima dată în 2008 şi cea de a doua în toamna anului 2014, la 14 septembrie. Sfântul locaş se află pe strada Sihastrului Nr. 90.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img