Ultimele știri

PS Antonie: „Sfinţii ne ajută să creştem duhovniceşte”

Joi, 27 octombrie 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Ratuş, comuna Drăsliceni, raionul Criuleni (preot paroh Ioan Marian), cu ocazia sărbătoririi hramului acestei comunităţi.

După Sfânta Liturghie soborul de clerici a oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra părintelui paroh, a familiei sale şi asupra localităţii Ratuş.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la viaţa Sfântei Cuvioase Parascheva şi la activitatea părintelui paroh Ioan Marian. Vorbind despre sfinţii lui Dumnezeu, PS Antonie, între altele, a spus: „Sfinţii sunt modele de urmat a credinţei adevărate. Ei timpul vieţii l-au folosit pentru a se pregăti de întâlnirea cu Mântuitorul Hristos. Ei prin rugăciune, post şi pocăinţă au dobândit Împărăţia Cerurilor şi de acolo se roagă pentru noi. Sfinţii ne ajută să creştem duhovniceşte, de aceea îi chemăm în rugăciunile noastre”. „Să le urmăm viaţa şi fapta, pentru a putea să câştigăm şi noi viaţa de veci”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie a apreciat activitatea pastorală-misionară a părintelui Ioan, evidenţiind munca sa jertfelnică de înălţare a noului locaş de închinare. „Pentru timpurile noastre, pline de sărăcie, a înălţa o biserică este un act de mare curaj, care necesită multă jertfă. Vedem şi în cazul părintelui Ioan dacă este credinţă şi nădejde, Dumnezeu ajuta. Faptele noastre vorbesc despre credinţa noastră”, a mai spus părintele PS Antonie. Preasfinţia Sa i-a dăruit părintelui Ioan, în semn de recunoştinţă, o carte de predici, dorindu-i realizări mari în misiunea de păstor spiritual.

Fiecare creştin prezent la Sfânta Slujbă a primit din parte PS Antonie câte o iconiţă şi a gustat apă de la râul Iordan şi fântâna Maicii Domnului din Nazaret, adusă din Ţara Sfântă de către părintele diacon Marin Osoianu, directorul Centrului de Pelerinaj „Emaus” al Mitropoliei Basarabiei.

Părintele Ioan a mulţumit PS Antonie pentru slujbă arhierească, oferindu-i ierarhului Mitropoliei Basarabiei, din partea sfinţiei sale şi a întregii comunităţi, un dar preţios, invitându-l să mai vină în mijlocul comunităţii din Ratuş. 

Părintele paroh i-a prezentat PS Antonie şantierul noului sfânt locaş şi i-a vorbit despre mersul lucrărilor de construcţie.

Parohia „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Ratuş, comuna Drăsliceni, raionul Criuleni a fost înregistrată în luna noiembrie a anului 2004. Iniţial a fost amenajat un paraclis în şcoala din sat. Prima slujbă a fost oficiată în data de 28 noiembrie 2004. În timp de şase luni a fost amenajat un paraclis nou. La 27 octombrie 2005, de hramul comunităţii, noul sfânt locaş a fost sfinţit de către Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, când a şi fost oficiată şi prima Sfântă Liturghie. Din anul 2004, prin decizie mitropolitană, paroh al comunităţii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Ratuş, comuna Drăsliceni, raionul Criuleni, este părintele Ioan Marian. Pe data de 7 septembrie 2014  a fost sfinţită piatra de temelie a noului sfânt locaş.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img