Ultimele știri

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei: „Este de datoria noastră să ne cinstim eroii Neamului”

ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei, Arhiepiscop al Chișinăului și Exar al Plaiurilor, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, cu ocazia Zilei Armatei Române, cinstită  la 25 octombrie, a oficiat un Parastas în memoria ostaşilor români înmormântaţi în Cimitirul Eroilor din orașul Chişinău. La acest eveniment au luat parte Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, atașatul român al apărării, colonelul Dumitru Neacșu, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie,  Orchestra Prezidențială și militari din structura de gardă și protocol a Ministerului Apărării al R. Moldova, participanţi la războiul de independență de pe Nistru, profesori, studenți și elevi.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă a mulţumit tuturor celor prezenţi care au venit să cinstească memoria ostaşilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru intergritatea  neamului, menționând: „În R. Moldova sunt în jur de 300 de cimitire, aflate în 260 de localități, unde își află somnul de veci ostaşi români. Aici, în acest cimitir se află în jur de 500 ostași români. Alături de ei au fost înmormîntaţi oameni de diverse naţionalităţi – nemţi, francezi, cehi, ruşi, austrieci, polonezi, care s-au jertfit pentru ţara lor. Aceşti ostași merită să aibă un loc decent de veci; aceşti eroi merită  cu adevăratelea recunoştinţa noastră, a tuturor”.

În final, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, a rostit un omagiu în cinstea militarilor români, accentuând necesitatea cinstirii eroilor neamului, care s-au jertfit pentru Țară și apărarea credinței strămoșești: „Este de datoria noastră să ne cinstim eroii Neamului. Datorită lor avem astăzi pace pe meleagurile noastre. Să fim și noi lucrători ai păcii în Grădina Domnului, după cum ne îndeamnă și Sfânta Evanghelie”.

Menționăm că Ambasada României la Chişinău a organizat mai multe manifestări dedicate Zilei Armatei Române. În data de 24 octombrie curent, în Cimitirul de Onoare al Eroilor Români, din localitatea Miclăuşeni, a avut loc la fel un Parastas pentru ostașii români, oficiat de clerici din cadrul  Mitropoliei Basarabiei în frunte cu PS Antonie, Episcop vicar al Arhiepiscopei Chișinăului, și o ceremonie de depunere de flori la mormintele ostaşilor români. Iar în data de 26 octombrie la Chişinău va avea loc inaugurarea expoziţiei „Preoţii militari în Primul Război Mondial”, activitate organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Centrul de Cultură şi Istorie Militară.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img