Ultimele știri

PS Antonie: „Sfinţii ne ajută dacă îi chemăm cu credinţă în rugăciunile noastre”

Duminică, 3 iunie 2018, PS Antonie de Orhei, Episcop ales de Bălţi, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din satul Răzălăi, raionul Sângerei (preot paroh Protoiereu Mitrofor Valeriu Cernei, Vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi). 

Înaintea Sfintei Liturghii, PS Antonie împreună cu părintele Valeriu Cernei şi părintele Bogdan Racu de la Iaşi au oficiat Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei. La slujba acatistului au fost prezenţi participanţii la Universitatea de Vară „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”, organizată, a şaselea an consecutiv, la Sângerei, de Institutul Cultural Român.

După oficierea acatistului, dl academician Valeriu Matei, directorul Institutul Cultural Român de la Chişinău a mulţumit soborului de preoţi pentru rugăciune şi PS Antonie pentru binecuvântare, menţionând importanţa cinstirii şi cunoaşterii vieţii sfinţilor români în cunoaşterea şi asumarea identităţii noastre naţionale.

Cu binecuvântarea PS Antonie, părintele profesor Bogdan Racu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat rolul sfinţilor în creşterea noastră duhovnicească.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la lucrarea tainică a Sfântului Iosif, care cu mult timp înainte de aducerea moaştelor sale la Răzălăi a ajutat la ridicarea unui sfânt locaş şi a rânduit ca parohia din satul natal să fie la Mitropolia Basarabiei, parte a Patriarhiei Ortodoxe Române.

PS Antonie i-a mulţumit părintelui Valeriu pentru organizarea exemplară a primirii moaştelor sfântului în ziua de 22 mai 2018, menţionând că porneşte în noua misiune de episcop de Bălţi cu binecuvântarea Mitropolitului Iosif. PS Antonie, între altele, a spus: „Aşa a rânduit Sfântul Iosif ca în noua mea demnitate bisericească să pornesc cu binecuvântarea sa. Sunt la a doua slujbă în cuprinsul Eparhiei de Bălţi, pentru că, ieri, am slujit la Voloviţa, Soroca şi iată, astăzi, am oficiat întâi Acatistul Sfântului apoi Sfânta Liturghie aici la Răzălăi. Este pentru prima data când am citit acatistul sfântului lângă moaştele sale. Avem nădejdea că Sfântul Iosif ne va fi alături în noua misiune”. „Sfinţii ne ajută dacă îi chemăm cu credinţă în rugăciunile noastre”, a mai menţionat PS Antonie.

Părintele Valeriu a mulţumit pentru vizită şi binecuvântate arhierească şi l-a invitat pe PS Antonie să mai vină la Răzălăi şi cu alte ocazii.

Istoric: Răzălăi este un sat din raionul Sângerei şi este baştina Mitropolitului Moldovei Iosif Naniescu (1820 – 1902). Marele ierarh, Iosif Naniescu, a păstorit la Iaşi „cu blândeţe şi înţelepciune” timp de 27 de ani, din 1875 până, la trecerea sa la cele veşnice, în 1902. Mitropolitul Iosif a avut o „bogată activitate duhovnicească, teologică, pastorală şi socială în toata viaţa sa, rămânând pentru urmaşi un exemplu viu şi greu de imitat”. Mitropolitul Iosif Naniescu a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pe  data de 5 octombrie 2017. Ceremonia de proclamare a avut loc, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în ziua de 25 martie 2018. În ziua de 22 mai 2018 racla cu o parte din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv (Naniescu) a fost adusă în localitatea de baștină a vrednicului Ierarh de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sfânta Liturghie a fost oficiată, în lăcaşul de cult din Răzălăi, de cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe române: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor – Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

După anul 1840-1846 când, lovită de fulger, a ars biserica din lemn, răzălăienii nu au mai avut biserică. După acel incendiu a rămas doar pristolul, care era din piatră. Unele clopote au fost furate, iar clopotul cel mare se află, în prezent, în biserica din satul vecin, Pepeni.

Slujba de sfinţire a pietrei de temelie a noului sfânt locaş din Răzălăi a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei în luna iulie 2003. Biserica este construită din piatră but, adusă de la Brânzeni. Din lipsa de mijloace financiare construcţia a mers greu. Abia în 2012 a fost pus acoperişul. Tot în 2012 s-a efectuat şi tencuiala. Biserica s-a ridicat din jertfa oamenilor. Cel mai mult au contribuit creştinii din Răzălăi. O contribuţie au ajut şi creştinii din satul Pepeni.

Prima slujbă arhierească, în noul sfânt locaş, a fost oficiată de către PS Antonie de Orhei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului în ziua de 5 octombrie 2014. PS Antonie a mai slujit la Răzălăi în ziua de 31 iulie 2016 şi 30 iulie 2017.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img