Ultimele știri

PS Antonie: „Sfântul Ştefan cel Mare rămâne un model de slujire Neamului şi credinţei strămoşeşti”

Sâmbătă, 2 iulie 2016, de ziua pomenirii Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul „Eroilor Independenţei” cu hramul „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Municipiul Chişinău (preot paroh Veaceslav Iarmenco).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la virtuţile şi faptele Binecredinciosului Voievod, pentru care Domnitorul a rămas în memoria poporului român ca unul din cei mai mari conducători ai săi din toate timpurile. Între altele, PS Antonie a spus: „Sfântul Voievod era un bun creştin, care se ruga, postea şi avea ca îndrumător spiritual pe Sfântul Daniil Sihastru. Se ruga şi postea înainte de luptă şi după luptă, punând biruinţele pe seama lui Dumnezeu, iar înfrângerile şi le asuma, spunând că pentru păcate sale a fost învins. Era conştient că este ajutat de Dumnezeu. A luptat pentru neam şi legea creştinească, aşa cum scria într-o scrisoare adresată conducătorilor creştini ai Europei de atunci. Sfântul Ştefan cel Mare rămâne un model de slujire Neamului şi credinţei strămoşeşti”. „De la Sfântul Domnitor să învăţăm cum să ne punem viaţa în slujba Neamului şi Bisericii”, a îndemnat PS Antonie.

După Sfânta Slujbă, PS Antonie, împreună cu un sobor de preoţi, a mers la monumentul Sfântului Voievod din centrul Chişinăului, unde au depus flori şi au înălţat rugăciuni către Binecredinciosul Domnitor pentru pace, întărirea credinţei ortodoxe şi unitatea poporului român.

Paraclisul Eroilor Independenţei se află în Municipiul Chişinău, pe strada Gării №1. Sfântul locaş a luat fiinţă prin strădania reprezentanţilor Asociaţiei Veteranilor Războiului din Moldova – 1992, Municipiul Chişinău. Aici, cu binecuvântarea Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, la sfintele slujbe, se pomenesc sufletele eroilor căzuţi în războiul de la Nistru în anul 1992.

În urma conflictului de pe Nistru din anul 1992 aproape 300 de ostaşi au rămas invalizi. Alţii 286 de ostaşi au căzut cu moarte de erou pe câmpul de luptă.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img