Ultimele știri

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei: „Ştefan cel Mare şi Sfânt – ocrotitor al ctitorilor de locaşuri sfinte şi al celor care luptă pentru biruinţa Crucii”

În data de 2 iulie curent, de cinstirea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt; Sf. Apostol Iuda, ruda Domnului; Cuv. Paisie cel Mare; Sf. Mc. Zosima; Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie în parohia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din oraşul Ştefan Vodă, care şi-a sărbătorit hramul (preot paroh Vadim Dimitrenco).

După Sfânta Liturghie, ÎPS Petru a ţinut o frumoasă predică, în care s-a referit la viaţa şi activitatea Sfântului Ştefan cel Mare, Domnitorul Moldovei, menţionând: „Pe măritul Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei (1457-1504),  poporul l-a preţuit ca „cinstit, bun, mare şi sfânt”. „Bun”, pentru faptele sale de milostenie şi iertarea celor greşiţi; „mare”, pentru iscusinţa cu care a condus ţara cu dreptate şi a apărat-o de necredincioşi; „Sfânt”, pentru luptele sale de apărare a întregii creştinătăţi, cât şi pentru numărul mare de locaşuri sfinte pe care le-a zidit şi înzestrat cu cele necesare spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea credincioşilor”.

În final, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a adăugat: „Domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt a rămas nemuritor pe vecie în inimile noastre. Îi simţim prezenţa, mai ales atunci când ne aflăm în faţa mormântului său de la Putna şi în faţa icoanei sale, insuflându-ne şi nouă aceeaşi dragoste de ţară şi credinţă strămoşească. La mormântul său străjuieşte, de la moartea sa până astăzi, o candelă permanent aprinsă, dovedindu-se prin aceasta cinstirea de care s-a bucurat de-a lungul veacurilor din partea întregului popor, care dintotdeauna l-a venerat ca pe un sfânt, apărător al creştinătăţii. El rămâne veşnic ca un ocrotitor al ctitorilor de locaşuri sfinte şi al celor care luptă pentru biruinţa Crucii şi a iubirii lui Hristos pentru oameni”.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img