Ultimele știri

PS Antonie: „Să ne cercetăm fiecare şi să vedem dacă suntem cu adevărat misionari ai lui Hristos”

Duminică, 6 mai 2018, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei (preot paroh Sergiu Matei).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la pericopa Evanghelică din Duminica a V-a după Paşti şi la viaţa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, prăznuit, conform calendarului neîndreptat, în ziua de 6 mai.

Vorbind despre, întâlnirea cu Hristos, PS Antonie, între altele, a spus: „După convorbirea cu Mântuitorul, femeia samarineancă merge să vestească pe Hristos concetăţenilor ei. Interesaţi de cele relatate de femeie, locuitorii cetăţii vin să-L vadă pe Hristos. Impresionaţi, de învăţătura auzită, aceştia îl roagă să rămână la ei. Mântuitorul a rămas la ei două zile. Şi mulţi au crezut în cuvântul Lui. Femeia samarineancă a devenit misionară pentru concetăţenii ei, dar din tradiţie ştim că ea a făcut misiune în Asia Mică, unde a primit, împreună cu copii săi, moarte mucenicească pentru Hristos”. „Învăţăm de la femeia samarineancă că întâlnirea cu Hristos schimbă viaţa şi dă puteri pentru a deveni misionar. Să ne cercetăm fiecare şi să vedem dacă suntem cu adevărat misionari ai lui Hristos şi în ce măsură L-am întâlnit noi pe Hristos”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie s-a referit şi la viaţa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, subliniind rolul sfinţilor în creşterea noastră duhovnicească.

PS Antonie i-a mulţumit părintelui Sergiu pentru activitatea pastoral-misionară şi pentru spiritul gospodăresc, care i-a ajutat să transforme un fost magazin într-un loc binecuvântat de rugăciune.

Părintele Sergiu a mulţumit arhiereului Mitropoliei Basarabiei pentru vizită şi binecuvântare şi la invitat să mai vină în mijlocul creştinilor din Peresecina şi cu alte ocazii.

Istoric: Comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei, a Mitropoliei Basarabiei a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova la 24 iunie 2014. Preot al comunităţii prin decizie mitropolitană a fost numit părintele Sergiu Matei.

Prima slujbă a fost oficiată la 10 august 2014, într-un spaţiu amenajat într-un fost magazin. Pe data de 17 august 2014 comunitatea a fost vizitată de PS Antonie de Orhei, care le-a adus un cuvânt de încurajare şi de susţinere şi a oficiat prima slujbă arhierească.

Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor a slujit în mijlocul comunităţii din Peresecina în ziua de 19 decembrie 2015.

În satul Peresecina mai sunt două biserici subordonate Patriarhiei de la Moscova. De la întemeierea comunităţi „Sfântul Ierarh Nicolae” ca parte componentă a Mitropoliei Basarabiei, preoţii filoruşi din Peresecina, Vasile Garbuz şi Andrei Godoroja, au manifestat o ostilitate constantă.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img