Ultimele știri

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe şi Sf. Cuv. Stelian” din Chişinău și-a serbat ocrotitorul spiritual

     În ziua de Duminică, 6 mai 2018(a Samarinencii), duminică ce a coincis în acest an cu sărbătorirea pe stil vechi a Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău (paroh preot protoiereu Vasile Petrov). La slujba a fost prezent și consilierul patriarhal al Patriarhiei Române PCuv. Arhimandrit Veniamin Goreanu, precum și cel mai longeviv preot al Mitropoliei Basarabiei, PC. Prot. Mitr. Petru Buburuz.

   După oficierea Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea ÎPS Petru, PCuv părinte arhimandrit Veniamin a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la evanghelia zilei dar și la viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe ocrotitorul bisericii găzduitoare.

   În continuare, după tradiționalul înconjur al bisericii a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire Lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian”, după care a fost săvârșită slujba de sfințire a clopotului mare al bisericii, a cărui achiziționare a fost posibilă cu sprijinul enoriașei parohiei, d-na Bradu Antonina, care, cu această ocazie, și pentru meritele ei în susținerea activității parohiei păstorite de pr. Vasile, a fost gratificată de către ÎPS Petru cu cea mai înaltă distincție bisericească eparhială Crucea Mitropoliei Basarabiei Pentru Mireni.

   În final, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a felicitat pe toți cei prezenți cu ocazia prăznuirii ocrotitorului ceresc al parohiei lor iar celor ce poartă numele Sf. M. Mc. Gheorghe le-a adresat sincere felicitări cu ocazia onomastcii, apreciind, cu aceeași ocazie, activitatea părintelui Vasile în această comunitate de credincioși.

   Părintele paroh, Vasile a mulțumit înaltului Ierarh al Mitropoliei Basarabiei pentru vizită și binecuvântare arhierească, invitându-l în mijlocul comunității lor și cu alte ocazii.

ISTORIC: Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău a fost întemeiată în anul 1999. Prin decret mitropolitan, semnat de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, paroh al comunităţii a fost numit părintele Vasile Petrov. Comunitatea a fost „găzduită” de Spitalul Clinic Republican pentru copii „Emilian Coţaga”, unde în fosta morgă a spitalului a amenajat un mic paraclis. Prima Sfântă Liturghie, în noul spaţiu de rugăciune, a fost oficiată de către părintele Vasile la 3 iulie 1999. În anul 2003 comunitatea a fost înregistrată la Serviciul de Stat pentru Culte, devenind persoană juridică. În anul 2006, la 19 mai, prin Hotărâre de Guvern comunităţii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău i s-a alocat un teren pentru a înălţa o biserică. La 22 septembrie 2007 a fost sfinţită piatra de temelie a noului locaş de închinare. Către sărbătoarea hramului, Sfântul Cuvios Stelian, din 9 decembrie 2012, comunitatea împreună cu părintele paroh au reuşit să amenajeze un spaţiu de rugăciune la demisolul bisericii. În ziua prăznuirii hramului bisericii, în noul spaţiu, a fost oficiată prima Sfântă Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img