Ultimele știri

PS Antonie de Orhei a participat la hirotonia primului Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Marţi, 1 mai 2018, PS Antonie de Orhei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi a Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, la invitaţia Preasfințitul ui Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, a făcut parte din soborul de arhierei care au hirotonit pe PS Atanasie de Bogdania, primul Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Slujba a fost oficiată la Centrul Eparhial din Roma şi condusă de IPS Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, delegatul Patriarhului României şi oficiată .

de a. PS Atanasie va purta titulatura „de Bogdania”.

Din soborul slujitor au făcut parte:

IPS Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, delegatul Patriarhului României,

Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord,

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor,

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei,

Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei,

Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului,

Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale,

Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române al Spaniei și Portugaliei.

Omilia ce a precedat citirea pericopei evanghelice a fost rostită de PS Ignatie, Episcopul Huşilor. Ierarhul a vorbit despre căutarea lui Dumnezeu şi despre păcat.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Iosif a dat citire actului patriarhal de confirmare a alegerii arhim. Atanasie Rusnac ca Arhiereu Vicar al Eparhiei Italiei, apoi a înmânat noului ierarh însemnele episcopale. Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale a oferit ierarhului hirotonit o cruce de binecuvântare din partea Patriarhului Daniel.

În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Iosif a prezentat mai multe aspecte din viaţa Preasfinţitului Părinte Atanasie de Bogdania care se află de mult timp în Occident, fiind fiu duhovnicesc al Episcopului Siluan al Italiei.

Înaltpreasfinţia Sa a afirmat că „Hristos l-a chemat la slujirea Bisericii” şi a evidenţiat contribuţia pe care noul arhiereu a avut-o la edificarea comunităţii ortodoxe româneşti din Italia, ca sprijin şi ajutor al Preasfinţitului Părinte Siluan.

„Părinte Atanasie, iată cum te-a dus Dumnezeu din Chişinăul în care te-ai născut, din sânul familiei tale, pe un drum în Europa ca să faci carieră şi, iată, te-a întors spre slujirea Bisericii ca Episcop”, a spus Înaltpreasfinţia Sa subliniind „dăruirea noului ierarh pentru Biserică şi slujirea lui Hristos”.

„Să nu uiţi că jertfa şi iubirea Lui Hristos trebuie să fie modelul vieţii tale”, l-a îndemnat IPS Iosif.

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și l-a încurajat pe noul arhiereu al Bisericii lui Hristos să conducă spre mântuire, cu multă râvnă și cu multă dragoste, sufletele credincioșilor încredințați spre păstorire.

A urmat cuvântul Preasfinţitului Părinte Atanasie de Bogdania care s-a arătat mulţumitor faţă de toţi cei care i-au influenţat creşterea duhovnicească şi formarea profesională.

În continuare au luat cuvântul oficialităţi, atât din partea statului român, cât şi cel italian. Mesaje de felicitare au fost adresate de ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu Petru Zăpârțan; ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Stela Stângaci şi ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan.

 

În mesajul său, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, a vorbit despre misiunea duhovnicească ce îi stă înainte noului arhiereu vicar. El a subliniat că, deşi PS Atanasie are o experienţă bogată în slujirea lui Hristos, „episcopatul se trăieşte şi se descoperă zi de zi”.

PS Siluan a remarcat că trebuie să manifeste în permanenţă grija în a plăcea lui Dumnezeu.

„Să avem frica  de Dumnezeu, buna nelinişte, după cum o numea Sfântul Paisie Aghioritul, faţă de creşterea şi devenirea clericilor şi credincioşilor noştri, a tinerilor şi copiilor din Episcopia noastră pentru că de aceea vom da seamă la judecată”, a subliniat Ierarhul.

Şi PS Antonie de Orhei l-a felicitat pe noul hirotonit, cu chemarea la o nouă misiune, dăruindu-i un engolpion şi dorindu-i păstorire îndelungată cu roade bogate în Grădina Domnului.

În seara zilei de 30 aprilie 2018, PS Antonie de Orhei a participat, împreună cu alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de Ipopsifiere a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Atanasie. Slujba a fost oficiată după slujba Vecerniei, în Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei (sursa: basilica.ro)

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img