Ultimele știri

PS Antonie: „Educaţia copiilor nu poate fi considerată integră fără componenta creştină”

În după amiaza zilei de miercuri, 25 aprilie 2018, PS Antonie de Orhei a binecuvântat Concursul de poezie creştină „Lumină Lină”, care s-a desfăşurat în incinta Casei de Cultură din satul Peresecina, raionul Orhei.

Ideea acestui concurs, de a promova credința prin poezie, aparține preotului Sergiu Matei, parohul comunităţii „Sfântul Ierarh Nicolae”din Peresecina (autor a câtorva volume de poezie), care și de această dată a organizat evenimentul împreună cu AO Societatea Culturală „Vasile Militaru” și Fundația „GNI”. Concursul de poezie creștină cu genericul „Lumină-Lină” (recital), ajuns la a patra ediție. În componența juriul, care a apreciat măiestria concurenților, au fost: Nicolae Bălțescu, poet; Maria Șalaru, Președinte AO Societatea Culturală „Vasile Militaru”, reprezentații Fundației „GNI” Ștefan Matei și Ana Sârbu şi scriitoarea Claudia Partole.

În cuvântul său, PS Antonie a mulţumit părintelui Sergiu pentru jertfa frăţiei sale de a organiza acest concurs, a mulţumit preoţilor care a îndemnat copii să participe la acest concurs şi a mulţumit profesorilor care au ajutat elevii în procesul de pregătire pentru concurs. Între altele, PS Antonie a spus: „Frăţiile voastre puneţi în practică îndemnul Mântuitorului „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi”. Educaţia copiilor nu poate fi considerată integră fără componenta creştină. Iar asemenea festivități sunt foarte utile acestui scop. Prin faptul că i-aţi îndemnat pe copii să participe la concurs, i-aţi ajutat să alegă poeziile aţi contribuit la apropierea lor de cele sfinte, la apropierea de cele duhovniceşti, la apropierea de Lumina lui Dumnezeu”.

Anul acesta la Concurs au participat copii din Chișinău (însoţiţi de Pr. Nicolae Creţu), Ialoveni (Pr. Mihail Tataru), Căușeni (Pr. Mihail Chislaru), Soroca (Pr. Sorin Huluta), satul Mitoc, Orhei (Pr. Deodor Suhari), satul Presecina, Orhei (profesoară – Liubovi Dvornic) şi Seseni, Călărași (preot Anatolie Bernic)

Sărbătoarea a început cu un spectacol emoționant, care a prezentat cele mai relevante momente din istoria neamului, pregătit de membrii cenaclului literar-artistic „Tezaur” (conducător – doamna Dvornic). Apoi a urmat concursul. Au fost recitate versuri din creația marilor poeți clasici creștini: Sf. Ioan Iacob Hozevitul, Mihai Eminescu, Dimitrie Bolintineanu, Vasile Militaru, Vasile Voiculescu,  Costache Ioanid…

După jurizare premiile au fost acordate astfel: Marele Premiu – elevului Pavel Puică (Peresecina) pentru poezia „Credință în popor” de Vasile Militaru. Pe locul întâi s-a plasat Nicolae Bolduratu (Peresecina) pentru poezia „Nu-i singur Iuda Vinovat” de C.Ioanid. Locul doi a fost câștigat de Alina Mudrea și Irina Mudrea, ambele din satul Mitoc, pentru poeziile: „La ușa milostivirii” de Sf Ioan Iacob Hozevitul și, respectiv, „A venit aseară mama” de Vasile Militaru. De locul trei și de mențiuni s-au bucurat: Gabriela Teut (Mitoc), Iuliana Grigoraș (Peresecina), Erhan Erica (Mitoc), Vlada Balacula (Ialoveni), Eva Dorogan (Soroca), Mariana Cara (Peresecina), Olga Corobcean (Soroca), Maxim Gorbatovschi (Mitoc) și alții. Cei mai buni dintre cei mai buni au primit premii bănești și trofee, iar toți participanții – diplome și cărți. Nimeni n-a plecat acasă fără un cadou special.

Scriitoarea Claudia Partole a apreciat organizarea concursului din anul acesta menţionând „că ediția din anul acesta a demonstrat maturitate și a fost o sărbătoare impresionantă de neuitat”. „Concursul de poezie creștină „Lumină-Lină” devine o tradiție şi acest lucru este spre binele generaţiei în creştere”. a mai menţionat scriitoarea.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img