Ultimele știri

Ambasadorul României la Chișinău decorat de ÎPS Petru în contextul marcării Zilei Veteranilor Armatei Române

   Cu ocazia marcării Zilei Veteranilor Armatei Române în data de 25 aprilie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a oficiat împreună cu un sobor de preoți și diaconi din cadrul Mitropoliei Basarabiei, slujba de pomenire a eroilor români la Cimitirul Eroilor Români de la Țiganca, raionul Cantemir.

    Manifestările au fost organizate de Ambasada României în Republica Moldova.

   La eveniment au fost prezenți ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Daniel Ioniţă, dl maior Gheorghiță Tapalagă, ataşatul militar adjunct al Ambasadei României la Chişinău – precum și reprezentanți ai autorităţilor locale dar și locuitori din satele din vecinătete.

   După oficierea serviciului divin, cei prezenţi au depus flori la cele peste o mie de morminte ale eroilor căzuţi în iunie 1941, în timpul celui de-al Doilea război mondial. Mulţi dintre ei nu au fost identificaţi nici până în prezent.

   „Sarbatorim ziua veteranilor armatei Romane, sa ne amintim despre cei care nu sunt cu noi, eroii neamului romanesc, cei care impreuna cu veteranii armatei romane au făcut ca Romania sa fie astazi ceea ce este un stat membru si respectat al UE si al NATO„, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniță.

  Cimitirul românesc din apropierea localităţii Ţiganca a fost renovat în anul 2006. La ceremonia de inaugurare a fost prezent şi ultimul rege al României, Mihai, care s-a stins din viaţă la finele anului trecut.

   În continuarea evenimentelor, ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei a apreciat activitatea reprezentanților Ambasadei României la Chișinău din mandatul actual pentru tot ceea ce realizează în R. Moldova, dar și pentru deschiderea și respectul arătate față de Mitropolia Basarabiei, reprezentanta Patriarhiei Române în acest teritoriu dintre Prut și Nistru, și în semn de apreciere și considerație, l-a gratificat pe Excelența Sa, d-l ambassador Daniel Ioniță cu cea mai înaltă distincție bisericească – Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni. În același context, domnului maior Gheorghiță Tapalagă, ataşatul militar adjunct al Ambasadei României la Chişinău i s-a acordat Distincția de vrednicie – Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

   Ziua festivă s-a încheiat cu o agapă frățească oferită în memoria celor care s-au pomenit.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img