Ultimele știri

PS Antonie: „Dumnezeu ne iartă în măsura în care iertăm şi noi semenilor noştri”

Duminică, 18 februarie 2018, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni (paroh – preot Mihail Tătaru).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica Lăsatului sec de brânză. Între altele, PS Antonie, a spus: „Din Evanghelie vedem care este condiţia iertării noastre de către Dumnezeu: „Dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, va ierta şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc”. Cu alte cuvinte, Dumnezeu ne iartă în măsura în care iertăm şi noi semenilor noştri. Iertarea semenilor este şi una din condiţiile avansării noastre duhovniceşti. Nu putem creşte duhovniceşte, nu putem aduna în sufletele noastre lumina sfântă, dacă nu ne împăcam şi nu iertăm semenilor”.

„În perioada Postului pe lângă post, rugăciune şi fapte bune, suntem chemaţi să ne împăcăm cu semenii, iertându-le lor toate câte ne-au greşit nouă, ca făcând astfel să ne apropiem pregătiţi de Slăvitul Praznic al Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a mai spus PS Antonie.  

PS Antonie a apreciat şi de data ceasta activitatea pastoral-misionară a părintelui Mihail, care împreună cu un grup de creştini a amenajat un paraclis şi acum ridică o biserică a Mitropoliei Basarabiei în centrul oraşului Ialoveni.

Istoric: Comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Ialoveni a fost înfiinţată în anul 2005. Piatra de temelie a biserici-paraclis a fost pusă, la 12 iunie 2010, de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Datorită unei bune organizări şi jertfelnicei  implicări  a membrilor consiliului parohial, condus de dl epitrop Valeriu Ţurcanu, dar şi a hărniciei creştinilor din Ialoveni, prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, de către părintele Mihail Tătaru, la 17 aprilie 2011, de ziua de Florii. Prima slujbă arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei la 29 mai 2011. La 16 august 2011 comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi-a serbat pentru prima dată hramul.

În Republica Moldova sunt patru locaşuri de cult cu hramul acestor sfinţi: o biserică se află la Schinoasa, municipiul Chişinău şi celelalte trei în Soroca, Căuşeni şi Ialoveni. Toate bisericile sunt în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img