Ultimele știri

PS Antonie: „Crucea este semnul mărturisirii credinţei adevărate”

Marţi, 16 octombrie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat slujba de sfinţire a crucilor noii biserici cu hramul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din Voloviţa, Soroca (preot paroh PC preot Florentin Constantin Doboşeriu). 

În cuvântul său, PS Antonie a vorbit despre locul Sfintei Cruci în cultul şi viaţa creştinului. PS Antonie între altele a spus: „Crucea este armă împotriva celui viclean, este scutul de apărare a creştinului de tot răul. Crucea arată locul unde este slăvit Hristos, de aceea o întâlnim în biserică, pe sfântul locaş şi în afara sfântului locaş. O întâlnim la răscruci de drum, la fântâni, la izvoare. Crucea este semnul mărturisirii credinţei adevărate. Ea însoţeşte creştinul toată viaţa, de la naştere până la ultima suflare”.

Preasfinţitul Antonie a apreciat munca jertfelnică a părintelui Florentin Constantin în ridicarea unui nou locaş a Mitropoliei Basarabiei, unica Biserică canonică în acest spaţiu. PS Antonie a mulţumit şi părintelui Sorin Huluţă, fost protopop de Soroca, actualul consilier economic şi social al Episcopiei de Bălţi, datorită ostenelilor căruia la Soroca au fost înălţate mai multe sfinte lăcaşe. Episcopul de Bălţi a menţionat şi ajutorul primit de la Secretariatul de Stat pentru Culte al Guvernului României pentru organizarea vieţii religioase în Basarabia. PS Antonie a adus mulţumit şi creştinilor dreptmăritori care, luminaţi de Duhul Sfânt, sprijină activitatea preoţilor din cadrul Episcopiei de Bălţi, săvârşind împreună o lucrare bineplăcută lui Dumnezeu. 

Părintele Florentin Constantin i-a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită, slujba de sfinţire a crucilor şi binecuvântarea arhierească, invitându-l pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină în mijlocul comunităţi pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Istoric: Comunitatea „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din localitatea Voloviţa, Soroca a fost înregistrată în luna mai a anului 2016. Piatra de temelie a fost sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, în ziua de 11 octombrie 2016. În luna noiembrie 2017 s-au turnat plăcile şi s-au finisat bolţile. Comunitatea a primit un sprijin financiar substanţial din partea Secretariatului de Stat pentru Culte al Guvernului României. În ziua de 2 iunie 2018 a fost oficiată prima Sfântă Liturghie în nou locaş. La sfânta slujbă a fost prezent şi PS Antonie, Episcop de Bălţi, care a oficiat prima slujbă arhierească în mijlocul comunităţii din Voloviţa. Slujba de la Voloviţa a fost prima slujbă arhierească a PS Antonie, în cuprinsul Eparhiei de Bălţi, după alegerea Preasfinţiei sale de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în data de 24 mai 2018, în istoricul scaun episcopal de la Bălţi.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img