Ultimele știri

PS Antonie: „Botezul Domnului ne îndeamnă să medităm la starea hainei sufletului nostru”

Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, ziua când creştinii ortodocşi, care respectă silul vechi, au sărbătorit Botezul Domnului sau Boboteaza, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” şi „Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei” din satul Răzălăi, raionul Sângerei (preot paroh Protoiereu Mitrofor Valeriu Cernei, Vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi). 

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat slujba de sfinţire a apei – Agheasma Mare şi a sfinţit fântâna din curtea bisericii.

În cuvântul său, ierarhul Episcopiei de Bălţi a vorbit despre Botezul Domnului în râul Iordan, descoperirea persoanelor Sfintei Treimi şi locul botezului în viaţa creştinului.

PS Antonie, între altele, a spus: „Botezul Mântuitorului ne aminteşte de botezul nostru. Prinşi de valul vieţii deseori uităm că avem o haină primită la botez, o haină luminoasă, care avem datoria să o păstrăm curată. Păcatul întinează această haină, dar prin Taina Sfintei Spovedanii o putem curăţi. Botezul Domnului ne îndeamnă să medităm la starea hainei sufletului nostru – este ea aşa cum am primit-o la botez sau prin viaţa noastră i-am schimbat culoarea”. „Să fim cu luare aminte la viaţa noastră şi să avem grijă să curăţim la timp haina sufletului nostru”, a îndemnat PS Antonie.

Părintele Valeriu a mulţumit pentru vizită şi binecuvântate arhierească şi a menţionat că este pentru prima dată când la Răzălăi slujba de sfinţire a apei – Agheasma Mare a fost oficiată de un ierarh şi l-a invitat pe PS Antonie să mai vină la Răzălăi şi cu alte ocazii.

Istoric: Răzălăi este un sat din raionul Sângerei şi este baştina Mitropolitului Moldovei Iosif Naniescu (1820 – 1902). Iosif Naniescu a fost canonizat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 5 octombrie 2017, cu numele Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv Mitropolitul Moldovei. Proclamarea canonizării lui a avut loc la 25 martie 2018, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Prăznuirea sa anuală se face pe 26 ianuarie. Sântul Mitropolit Iosif a păstorit la Iaşi „cu blândeţe şi înţelepciune” timp de 27 de ani, din 1875 până, la trecerea sa la cele veşnice, în 1902. Mitropolitul Iosif a avut o „bogată activitate duhovnicească, teologică, pastorală şi socială în toata viaţa sa, rămânând pentru urmaşi un exemplu viu şi greu de imitat”.

După anul 1840-1846 când, lovită de fulger, a ars biserica din lemn din Rătălăi, răzălăienii nu au mai avut biserică. După acel incendiu a rămas doar pristolul, care era din piatră. Unele clopote au fost furate, iar clopotul cel mare se află, în prezent, în biserica din satul vecin, Pepeni.

Slujba de sfinţire a pietrei de temelie a noului sfânt locaş din Răzălăi a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei în luna iulie 2003. Biserica este construită din piatră but, adusă de la Brânzeni. Din lipsa de mijloace financiare construcţia a mers anevoios. Abia în 2012 a fost pus acoperişul. Tot în 2012 s-a efectuat şi tencuiala. Biserica s-a ridicat din jertfa oamenilor. Cel mai mult au contribuit creştinii din Răzălăi. O contribuţie au ajut şi creştinii din satul Pepeni.

Prima slujbă arhierească, în noul sfânt locaş din Răzălăi, a fost oficiată în ziua de 5 octombrie 2014, de către PS Antonie de Orhei, pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului. A doua slujbă arhierească a fost oficiată, tot de către PS Antonie, în ziua de 31 iulie 2016. În ziua de 22 mai 2018 la Răzălăi au slujit cinci arhierei, caz unic în Mitropolia Basarabiei de la reactivarea sa în 1992: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor – Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei; Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor; Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor şi Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului. Slujba a fost oficiată în cadrul ceremoniei de proclamare a canonizării Sfântului Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei în satul de baştină şi aducerii moaştelor sfântului la Răzălăi.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img