Ultimele știri

PS Antonie: „Agheasma Mare sfinţeşte natura înconjurătoare şi viaţa omului”

Vineri, 18 ianuarie 2019, în ziua de ajunul Bobotezei (stil vechi), PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Soroca (preot paroh Sorin Gheorge Huluţă).

După Sfânta Liturghie, PS Antonie a oficiat slujba de sfinţire a apei – Agheasma Mare.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la ziua de post din ajunul marelui Praznic a Botezului Domnului şi la folosul Agheasmei Mari pentru viaţa creştinului.

Vorbind despre efectul Agheasmei Mari asupra vieţii creştinului, PS Antonie, între altele, a spus: „După tradiţia ortodoxă astăzi, în ajunul Bobotezei şi mâine, în ziua Praznicului, se oficiază sfinţirea Agheasmei Mari. Efectul binefăcător al Agheasmei Mari îl cunoaşte fiecare creştin ortodox, de aceea în aceste zile creştinii vin în număr mare pentru a lua apă sfinţită şi a o avea în casele lor tot anul. Cu această apă creştinii stropesc casele, gospodăria, grădina şi spaţiile unde îşi desfăşoară activitatea. Agheasma Mare sfinţeşte natura înconjurătoare şi viaţa omului. Calitatea sfinţitoare apa o obţine după invocarea Duhului Sfânt de către preot. O frumoasă tradiţie, păstrată de la strămoşii noştri, este ca pe la fiecare casă să treacă preotul, pentru a duce binecuvântare la început de an”.

„Să păstrăm tradiţiile frumoase ale neamului nostru şi credinţa strămoşească, care constituie cea mai de preţ bogăţie lăsată de înaintaşii noştri. Să folosim sărbătorile pentru a ne sfinţi viaţa şi a creşte duhovniceşte”, a îndemnat PS Antonie.

Părintele Sorin i-a mulţumit PS Antonie pentru slujbă şi binecuvântare arhierească acordată comunităţii pe care o păstoreşte, specificând că este pentru prima dată când slujba Agheasmei Mari la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Soroca este oficiată de un ierarh, invitându-l pe păstorul Episcopiei de Bălţi să mai vină în mijlocul creştinilor din Soroca şi cu alte ocazii.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img