Ultimele știri

PS Antonie: „Prin pocăinţă dobândim viaţa veşnică”

Duminică, 20 ianuarie 2019, ziua când creştinii ortodocşi, care respectă sărbătorile pe silul vechi, au prăznuit Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului nostru Iisus Hristos, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Climăuţi, raionul Donduşeni (preot paroh – Sergiu Mariţoi, protopop de Donduşeni şi Edineţ).

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Climăuţi şi a celor care poartă numele Botezătorului Domnului.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la viaţa Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi la misiunea sa de-al descoperi oamenilor pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Referindu-se la cuvintele Mântuitorului privitor la pocăinţă, PS Antonie, între altele a spus: „Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor” sunt cuvintele rostite de Mântuitorul când a început să propovăduiască şi aceleaşi cuvinte le-a rostit şi Sfântul Ioan când propovăduia în pustia Iudeii. Înţelegem, de aici, că fără pocăinţă nu putem să ne apropiem de Împărăţia Cerurilor. Păcatul devine un obstacol care ne separă de Dumnezeu, iar pocăinţa înlătură acest obstacol. Prin păcat slăbim legătura cu Dumnezeu, iar prin pocăinţă refacem această legătură. Păcatul ne îndepărtează de Dumnezeu, pocăinţa ne apropie de Dumnezeu. Cu alte cuvinte prin pocăinţă dobândim viaţa veşnică”. „Suntem la început de an nou civil, pe stilul nou. Să folosim timpul pentru a ne apropia de Dumnezeu şi pentru a câştiga viaţa veşnică”, a mia spus PS Antonie.

PS Antonie a apreciat activitatea pastoral-misionară a părintelui Sergiu, mulţumindu-i pentru jertfa sa în calitate de preot paroh, dar şi în calitate de protopop şi i-a dăruit o carte predici.

Părintelui Sergiu a mulţumit PS Antonie pentru vizită, împreună slujire şi binecuvântare arhierească la început de an, invitându-l pe ierarhul Episcopiei de Bălţi să mai vină în mijlocul creştinilor din Climăuţi şi cu alte ocazii.

PS Antonie i-a felicitat, cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice, pe toţi creştinii care poartă numele de Ion şi Ioana şi derivatele acestor nume.

Istoric: Comunitatea din Climăuţi la sfârşitul lunii noiembrie 2016 a trecut printr-un moment de grea încercare. În ziua de 29 noiembrie, în urma unui incendiu devastator, biserica veche din lemn, datată din anul 1834, a ars în proporție de 80 la sută. Părintele paroh cu arsuri grave a fost internat în spital. Climăuţenii până la externarea părintelui au pus mână de la mână şi în scut timp au amenajat un paraclis, unde în data de 25 decembrie 2016 părintele Sergiu a oficiat prima Sfântă Liturghie.

Climăuţenii, oameni harnici şi cu multă credinţă în Dumnezeu, doresc să înalţe alt sfânt locaş. În această sfântă lucrare au nevoie şi de ajutorul nostru al tuturor. Pentru cei cu inimă darnică, care doresc să întindă o mână de ajutor comunităţii din Climăuţi, facem cunoscut conturile bancare, care pot fi găsite pe pagina web a parohiei: http://www.parohiaclimauti.com/index.php/donatii. Orice donaţie este binevenită.

Comuna Climăuţi este o vatră veche românească, cu harnici gospodari, atestată documentar în 1490. Ultimii opt ani la Climăuţi păstoreşte PC părinte Sergiu Mariţoi, care este şi protopop de Donduşeni şi Edineţ.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img