Ultimele știri

ÎPS Petru a oficiat slujba înmormântării Părintelui Sergiu Mereacre, parohul Bisericii „Sf. Mc. Gheorghe” din satul Cornova, Protopopiatul Ungheni

Slujba înmormântării a fost precedată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită de un sobor de preoți din Protopopiatul Ungheni, iar răspunsurile la strană au fost date de câțiva membri ai Coralei Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Musicescu”.

La finalul Sfintei Liturghii, PC. Părinte Vasile Alcaz, Protopopul de Ungheni, a rostit cuvântul de învățătură potrivit pericopei evanghelice, adresând totodată un mesaj de condoleanțe familiei îndoliate, preoților și enoriașilor care au venit să-și petreacă tatăl, părintele, colegul și duhovnicul iubit, pe ultimul drum.

Părintele Mitropolit, alături de preoții și diaconii slujitori, a săvârșit slujba înmormântării preotului de mir, așezând trupul neînsuflețit al Părintelui Sergiu la locul de veșnică odihnă, spre nădejdea Învierii și a vieții celei de veci, în curtea Bisericii „Sfântul Mucenic Gheorghe” din localitatea Cornova, raionul Ungheni.

În cuvântul Său, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, a amintit câteva merite și realizări ale Părintelui nou adormit, punând accent cu precădere pe omul minunat, generos, bun, iubitor, respectiv pe chipul preotului autentic, vrednic de cinste și de laudă duhovnicească, care a fost și este. 

De asemenea, i-a îndemnat pe cei prezenți ca până la clipa cea mai de pe urmă, să poarte pururea vie amintirea sa cu profundă recunoștință, luând aminte la faptele sale vrednice, care sintetizează o viață trăită cu adevărat în duhul iubirii de Dumnezeu și de aproapele.

Mesajul integral de condoleanțe al Protopopului de Ungheni, la trecerea la cele veşnice a PC Preot Mereacre Sergiu  (1972-2022)

Preacucernici părinţi, îndurerată familie,
întristată adunare, fraţi creştini,

Pe clopote în vechime scria: „Pe cei vii îi chem, pe morţi îi plâng şi fulgerele le frâng”. Astăzi, clopotele bisericii Sfântul Mucenic Gheorghe din localitatea Cornova, raionul Ungheni, plâng cu mare jale și  tristeţe, pentru că petrec la groapă, pe ultimul drum, un preot vrednic, care până mai ieri era în mijlocul nostru, un cleric pe care cu toţii îl respectam și îl iubeam, mai ales credincioşii din această parohie, cât și noi confrații slujitori. Moartea neaşteptată a părintelui Sergiu Mereacre ne-a marcat pe toţi, făcându-ne să simţim şi mai amară, și mai dureroasă această tristă și îndurerată despărţire.

Părintele Sergiu Mereacre a văzut lumina zilei în localitatea Costești, raionul Ialoveni, în data de 25 iulie 1972, în familia lui Victor și Anei Mereacre (dând naștere la patru copii), părinți care au ţinut mereu aprinsă făclia credinţei şi a dragostei de neam și țară în sânul familiei. De la ei a învățat să-și poarte cu demnitate și responsabilitate crucea pe parcursul întregii vieți.

După finisarea studiior medii a școlii din localitate, a urmat seviciul militar, după care în anul 1992 s-a căsătorit cu Olivia Mereacre, crescând și educând împreună trei copii: Bartolomeu, Dimitrean și Sebastian, dintre care doi au urmat sfatul părintelui și au studiat teologia. În data de 27 noiembrie 1993 a fost hirotonit în treapta de diacon în biserica Nașterea Maicii Domnului de la Mănăstirea Curchi din raionul Orhei, iar în data de 13 decembrie același an, de cinstirea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul neamului nostru, a fost hirotonit în treapta de preot în biserica Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului din localitatea Jora de Mijloc, raionul Orhei, după care a fost rânduit în calitate de preot slujitor la biserica din loc. Furceni, același raion.

Între anii 1994-1998 a continuat studiile la Seminarului Teologic din Chițcani. Tot în această perioadă a fost și preot paroh la biserica din localitatea Gașpar, rn. Edineț, iar între anii 1998-2001 a fost cleric la biserica Sf. Vasile cel Mare din orașul Edineț.

Din anul 2001 este păstor vrednic al bisericii Sfântul Mucenic Gheorghe din localitatea Cornova, rn. Ungheni, până în data de 30 octombrie curent, când a trecut la cele veşnice, adică a plecat la cer. Din anul 2006 este cleric al Mitropoliei Basarabiei, când împreună cu întreaga comunitate au aderat la Biserica Neamului. În același an a început o activitate fructuoasă în cadul instituției noastre: a fondat și administrat Organizația Cornova a Frăției Ortodoxe Române (8 noiembrie 2006) și Organizația teritorială Cornova a Misiunii Sociale Diaconia (15 noiembrie 2006). 

Fiind conștient de misiunea încredințată, părintele Sergiu a fost un adevărat slujitor al altarului, a fost meru prezent și activ în viața credinioșilor, a avut o credinţă statornică în Dumnezeu şi o capacitate deosebită de a sluji Biserica. A fost un adevărat luptător al adevărului și al dreptății. Din darurile cu care l-a înzestrat Bunul Dumnezeu, a știut să se împartă și cu păstoriții săi. Calea vieţii sale a fost un drum pe alocuri anevoios, dar înălţător, alături fiindu-i preoteasa Olivia și cei trei copii. A mers pe el cu dreptate, a mers pe el cu credinţă, a mers pe el cu îndrăzneală mărturisitoare a valorilor Bisericii Ortodoxe şi a neamului nostru. A fost iubit de întreaga comunitate anume, ca răbdător, corect și iertător, dând dovadă de devotament, înţelegere, bunătate şi smerenie. 

Noi, clericii, cât şi credincioşii, care l-aţi iubit şi preţuit pe părintele Sergiu, să rugăm pe Dumnezeu să odihnească în pace pe preotul nostru; iar dumneavoastră, îndoliată și îndurerată familie, vă transmitem sincerele Noastre condoleanțe în aceste momente de grea încercare și de amară despărțire.

Să rugăm pe Domnul nostru Iisus Hristos, să îl aşeze în corturile drepţilor, în rândurile sfinţilor, acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, iar dacă a greşit cu ceva în această viaţă, să rugăm pe Bunul Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească în pace cu drepţii, acolo, în ceruri, în ceata sfinților Săi slujitori, acum şi pururea şi în vecii, vecilor, Amin.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

PC Prot. Vasile Alcaz,
Protopop de Ungheni

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img