Ultimele știri

„Întoarce-te la casa ta și spune cât a făcut Dumnezeu pentru tine.” (Luca 8, 39) – Duminica a 23-a după Rusalii

Răspunsurile liturgice înălțătoare au fost date de Corala omogenă de bărbați a Mitropoliei Basarabiei ”Gavriil Musicescu”.

La eveniment au fost prezenți numeroși credincioși, veniți să se bucure de binecuvântarea arhierească și să înalțe rugăciuni alături de Părintele Mitropolit. Îndoită a fost bucuria, deoarece în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a săvârșit Taina Hirotoniei întru diacon a tânărului teolog Bartolomeu Mereacre, care prin punerea mâinilor și lucrarea Sfântului Duh, s-a învrednicit a primi haina primei trepte a preoției și a slujirii ecleziastice.

Părintele diacon Bartolomeu este absolvent al Seminarului „Sf. Vasile cel Mare” din Iași și student al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, fiind căsătorit și având 2 copii. Părintele s-a făcut remarcat de-a lungul timpului ca lucrător harnic, destoinic și iubitor de cele sfinte, prin ajutorul pe care i l-a oferit tatălui său, Părintelui Sergiu Mereacre din parohia Cornova, pe care a păstorit-o cu vrednicie până săptămâna trecută, când a trecut la cele veșnice.

Părintele Sergiu, alături de doamna preoteasă, a cultivat cu dragoste și răbdare toate valorile ortodoxe și semințele credinței în sufletul fiului său, centrate pe dragostea față de Dumnezeu și față de semeni. Iar acum, Părintele diacon este trimis de ÎPS Mitropolit Petru ca să continue cu aceeași râvnă lucrarea duhovnicească și mântuitoare a părinților săi, în parohia din satul Cornova, raionul Ungheni.

Predica de ieri a fost ținută de Părintele Arhidiacon și Consilier Constantin Olariu, care a abordat înțelesurile duhovnicești profunde, specifice vieții contemporane, desprinse din pericopa evanghelică a vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor. Această pericopă este deosebit de impresionantă, pentru că privește relatarea unei noi situații prin care Mântuitorul își arată, pe deoparte, dumnezeirea Sa, iar pe de altă parte, nesfârșita Sa milă și dragoste pentru oamenii aflați în suferință sau boală.

„Suntem chemați să răspundem cu iubire și recunoștință la purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de noi. Această iubire de Dumnezeu se împlinește prin facerea de bine față de semenii noștri, pentru ca El vrea ca pretutindeni și totdeauna în lume să domnească dreptatea, înțelegerea, pacea, frăția și fericirea tuturor.”

La sfârșitul Liturghiei, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit a felicitat pe noul hirotonit și familia lui, urându-i pastorație rodnică și mult ajutor de la Domnul. Părintele diacon Bartolomeu a mulțumit Ierarhului pentru Sfânta Taină și pentru Harul primit, oferindu-i un buchet de flori.

De asemenea, Ierarhul a adresat un cuvânt de învățătură și de binecuvântare arhierească pelerinilor români veniți din mai multe colțuri ale țării și care s-au aflat pe o perioadă de câteva zile în Basarabia, într-un pelerinaj organizat de Centrul de pelerinaje ”EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei, coordonat de Părinte director Marin Osoianu. Înaltpreasfințitul Petru, a lăudat și încurajat dorința creștinilor de pe ambele maluri ale Prutului de a vizita obiectivele turistice și lăcașurile de cult din Basarabia și din străinătate, care au un rol ziditor și mântuitor pentru sufletele care-L caută pe Dumnezeu în frumusețea creației Sale.

La rândul lor, pelerinii au mulțumit Părintelui Mitropolit pentru gazdă, pentru binecuvântări și rugăciuni, asigurându-i că vor reveni cu tot dragul pe meleagurile basarabene, respectiv la paraclisul mitropolitan, în viitoarele pelerinaje. Apoi, i-a oferit un buchet mare de flori în semn de apreciere a dragostei, căldurii duhovnicești, bunăvoinței și a disponibilității arhipăstorești, de care Înaltpreasfințitul dă dovadă mereu.

Menționăm că Centrul de pelerinaj „EMAUS” organizează aproape săptămânal pelerinaje în Republica Moldova, România, Ucraina, Grecia, Israel, etc. Programul complet și datele de contact pot fi găsite pe site-ul lor www.emaus.md sau pe pagina de Facebook. Profitul Centrului de Pelerinaj este direcționat în exclusivitate susținerii activităților pastoral-misionare ale Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img