Ultimele știri

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei: „Cei adormiţi au mai multă nevoie de rugăciune decât cei vii, deoarece pentru cei vii există nădejdea pocăinţei”

În data de 5 noiembrie curent, sâmbăta în care s-a făcut pomenirea morţilor (Moşii de toamnă), Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul” din Chişinău.

După Sfânta Liturghie, ÎPS Petru, a săvârşit împreună cu soborul de clerici slujba Parastasului pentru toţi cei adormiţi, după care a rostit un cuvânt de învățătură, în care s-a referit la importanţa pomenirii celor adormiţi în rugăciunile noastre: „Biserica îi numeşte pe cei trecuţi în viaţa de dincolo „adormiti”, termen care are înţelesul de stare din care te poţi trezi. Ea nu vorbeste de trecere într-o stare de nefiinţă, ci de trecere dintr-un mod de existenţă în alt mod de existenţă. Mântuitorul, când ajunge în casa lui Iair a cărui fiică de numai doisprezece ani murise, spune: „Nu plângeţi, n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52). Sufletul este nemuritor, iar păcatele nemărturisite, ne trimit, după moartea trupească, în iadul cel veşnic şi chinuitor. Este nevoie să-i pomenim în rugăciunile noastre, şi să ne rugăm Bunului Dumnezeu pentru iertarea păcatelor lor, căci în starea lor, numai

rugăciunile noastre îi pot salva din chinurile veşnice. Biserica noastră a rânduit anumite zile de pomenire pentru cei adormiţi în calendar, pe lângă cele partulare, la anumite soroace: la trei zile, la nouă zile e.t.c., când ne rugăm pentru toţi cei adormiţi, cu nădejdea că li se vor ierta greşelile cele de voie şi fără de voie”.

În final Vlădica Petru, i-a îndemnat pe toţi să nu se oprească aici cu rugăciunile pentru cei adormiţi, ba mai mult, să transmită această tradiţie şi urmaşilor căci, ştiut este că „ceea ce văd copiii la noi, vor face şi ei la fel, şi s-ar putea ca mai târziu să avem şi noi nevoie de rugăciunile copiilor noştri, ca să ne scoată din chinurile cele veşnice”.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img