Ultimele știri

ÎPS Petru: „În calitatea noastră de preoți ai lui Hristos avem datoria sfântă de a nu înceta săvârșirea Sfintei Liturghii, chiar dacă asta va însemna să o săvârșim în singurătate”

   În Duminica a Treia din Sfântul și Marele Post(a Sfintei Cruci), în data de 23 martie 2020( pomenirea Sf. 40 de Mucenici din Sevastia – stil vechi ), ÎnaltPreasfințitul Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la Paraclisul Mitropolitan Sf. Ioan Teologul din Chișinău.

   Sfânta Liturghie a fost oficiată într-o atmosferă neobișnuită până acum, dar și cu o deosebită încărcătură duhovnicească deoarece s-a oficiat cu ușile închise, iar la aceasta ÎPS Părinte Petru a fost asistat doar de soborul de clerici de la Paraclisul Mitropolitan și colaboratorii de pe lângă acesta. S-a recurs la această modalitate de slujire, în contextul instituirii de către autoritățile din R. Moldova a Stării de Urgență privind situația alarmantă a infectărilor cu noul virus Covid-19, și în conformitate și cu reglementările comunicate de către Patriarhia Română.

   În cadrul oficierii Serviciului Divin au fost adăugate cererile speciale la ectenii, pentru vreme de grea încercare și epidemii iar la final a fost citită rugăciunea specială pentru izbăvirea de noua epidemie.

   La final ÎnaltPreasfinția Sa și-a exprimat gândurile care îl macină în această perioadă, care reies din grija ce o poartă pentru întrgul nostru popor și turma încredințată: „Este foarte important, în aceste vremuri de încercare să fim responsabili și să nu ne expunem pericolului care ne amenință. Însă indiferent de ce pericole există în lume, în calitatea noastră de preoți ai lui Hristos avem datoria sfântă de a nu înceta săvârșirea Sfintei Liturghii, chiar dacă asta va însemna să o săvârșim în singurătate”.

   De asemenea, prin intermediul biroului de presă, ÎnaltPreasfinția Sa a ținut să reamintească câteva recomandări pentru clericii și credincioșii din parohiile Mitropoliei Basarabiei: „Îndemnăm persoanele care sunt în categoria de vârstă cea mai expusă la acest pericol cât și pe cei cu alte probleme de sănătate să stea acasă, pentru a nu deveni ținte ale virusului, iar bucuria de a asculta sfintele slujbe, în aceste condiții să fie alinate de rugăciunea particulară și urmărirea slujbelor puse la dispoziție prin intermediul posturilor radio, TV și de pe internet”.

   „Transmitem tuturor clericilor Mitropoliei Basarabiei să rămână tari în fața provocărilor actuale, să se conformeze hotărârilor autorităților statului și să fie alături de credincioșii pe care îi au în grijă, așa cum se cuvine a face conform chemării la preoție” – a mai adăugat Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img