Ultimele știri

ÎPS Petru: “Iar mulțimea impresionată de cele ce văzuse a slăvit pe Dumnezeu Cel ce vindecă sufletul și trupul”.

Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie, în duminica a VI-a după Rusalii, 19 iulie, la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău. Slujba a fost înfrumusețată de un sobor de preoți și diaconi, dar și de Corala Mitropoliei Basarabiei care a dat răspunsurile la strană.

   Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfinției Sale explică pericopa evangheliei zilei. Minunea săvârșită de Iisus, în cetatea Sa (Matei 9,1), este vindecarea unui slăbănog datorită credinței celor patru care îl purtau, iar aceasta a fost leacul vindecării minunate. “Văzând credința lor, Hristos i-a spus slăbănogului: Fiule! Iertate iți sunt păcatele tale!” (Matei 9,2).

     Modul insistent de a ajunge în casa din Capernaum în care Mântuitorul ținea cuvânt de învățătură, a arătat credința puternică a celor patru, de care nu știm exact ce fel de relație aveau cu cel bolnav, slăbănog, fie erau neamuri, prieteni sau simplii locuitori ai cetății. Nu era nici pentru prima data când Iisus săvârșea o minune, în cazul nostru o vindecare, datorită rugăminții sau credinței unui intermediar (sluga sutașului, fiica lui Iair, fiica femeii cananeence), dar acest caz în mod particular arată puterea rugăciunii în comun,dar și rugăciunea pentru aproapele.

    Evanghelia de astăzi ne arată cauza bolii și anume păcatele, momentul vindecării vine la cuvintele Domnului: “Iertate îți sunt păcatele tale!” (Matei 9,2). Vindecarea trupească a venit în urma vindecării sufletești.

    Mântuitorul Hristos le-a arătat și de această data fariseilor și cărturarilor, care erau de față și care au cârtit împotriva lui Iisus (“Acesta hulește! Cine poate să ierte păcatele, fără numai unul Dumnezeu?” Marcu 2,7), că Fiul Omului are puterea de a ierta păcatele, de a vindeca în mod minunat orice boală și orice neputință în popor (Matei 9,35).

  Înaltpreasfințitul Petru a accentuat, la sfârțitul predicii, că Hristos vindecând sufletește, dar și trupește pe cel slăbănog a arătat că nu este doar un om cu puteri miraculoase, cum credeau adversarii Lui, ci El este Fiul lui Dumnezeu întrupat, El este Dumnezeu! Acest mesaj fiind și rezumatul Evangheliei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img