Ultimele știri

ÎPS Părinte Mitropolit PETRU și-a sărbătorit ziua aniversară prin rugăciune

Cu acest prilej, la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău Sfântul Ioan Teologul, s-a oficiat o slujbă de mulțumire la finalul căruia soborul de preoți prezenți și credincioșii au felicitat pe Părintele Mitropolit.

Înaltpreasfinția Sa, marcând acest eveniment, dar și cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, anul acesta, a oferit Gramate Mitropolitane mai multor preoți:

  1. Pr. Arhimandrit Justinian Budescu, Vicar Administrativ și stareț al Mănăstirii „Pogorârea Sfântului Duh”, Găvănoasa;
  2. Pr. Vlad Mihăilă, preot slujitor al Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul”, Chișinău;
  3. Pr. Sorin-George Saftiuc-Huluță, preot paroh al parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni”, Soroca;
  4. Pr. Ștefan Eftodii, preot paroh al parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Soroca;
  5. Pr. Sergiu Marițoi, preot paroh al parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, Climăuți;
  6. Pr. Ion Chișăliță, preot paroh al parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, Alexandru cel Bun.

 

În toamna anului 1946, luna octombrie, ziua a 24-a, Dumnezeu a binecuvântat familia Chiril și Ana Păduraru cu un fiu, ales încă din pântecele mamei sale spre o slujire sfântă.

A absolvit școala primară în comuna natală Țiganca, după care a urmat școala Ioan Creangă din Cahul.

După serviciul militar (1964-1966), chemat de dragostea lui Hristos, a fost admis la Seminarul Teologic Ortodox din Odessa, Sfântul Apostol Andrei, ca în anul 1968 să intre ca frate în Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului din Odessa, astfel începând misiunea slujitoare care avea să urmeze. Tunderea în monahism a avut loc la 29 martie 1969 oficiată de ÎPS Părinte Mitropolit Petrov, Mitropolitul Odessei și Hersonului.

La 29 decembrie 1970 este hirotonit ierodiacon în Catedrala Mitropolitană din Odesa de către Preasfinţitul Părinte Meliton, Rectorul Seminarului și Academiei Teologice din Leningrad (Sanct Petersburg), iar în anul 1973, pe 23 februarie este hirotonit ieromonah în Catedrala Episcopală din Ujgorod de către ÎPS Părinte Grigorie Zacaleac, Arhiepiscop de Muncaci și Ujgorod, după care a slujit ca preot paroh în localitățile românești: Apșa de Mijloc, Apșa de Jos și Valea Scradei (reg. Transcarpatia, Ucraina).

Slujirea de Arhiereu a început prin alegerea sa la 20 iulie 1990 ca Episcop de Bălți, fiind hirotonit la 1 septembrie 1990 în Catedrala din Chișinău de ierarhi din Rusia și România.

La Adunarea Eparhială de Constituire a Mitropoliei Basarabiei din 14 septembrie 1992, Preasfinţitul Părinte Petru este ales locțiitor de Mitropolit al Basarabiei cu sediul la Chișinău.

Tot în luna septembrie al aceluiași an, o delegație reprezentând clerul și mirenii Mitropoliei Basarabiei s-a prezentat la Patriarhia din București, cerând jurisdicția canonică a Bisericii Ortodoxe Române asupra Bisericii din Basarabia.

La 14 septembrie 1992, Patriarhia Română emite Act Patriarhal și Sinodal privind recunoașterea reactivării Mitropoliei Basarabiei, Autonomă și de stil vechi, cu reședința în Chișinău.

La 21 septembrie Preasfinţitul Părinte Petru este primit în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, fiind numit Locțiitor de Mitropolit al Basarabiei, devenind membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 19 decembrie 1992.

În 1993 este decorat cu Medalia Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, iar la 3 octombrie 1995 Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei l-a ales Mitropolit al Basarabiei.

Este confirmat ca Mitropolit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 24 octombrie 1995, acordându-i-se titlul de Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

 

Mesajul Comitetului Administrativ al Mitropoliei Basarabiei

Înaltpreasfinția Voastră, astăzi, în această zi, noi, Comitetul Administrativ al Mitropoliei Basarabiei, dorim să vă transmitem cu multă prețuire și dragoste,  gândurile noastre de apreciere, sănătate deplină și puteri înnoite în activitatea arhipăstorească, timp în care, Ați întruchipat pe Arhiereul Desăvârșit, Mântuitorul Hristos, Păstorul și Păzitorul nostru (I Petru 1,25).

Ne alăturăm tuturor celor ce își înalță rugăciuni către Preabunul Dumnezeu pentru Înaltpreasfinția Voastră, preamărindu-L neîncetat ca cel  care are grijă de noi de la nașterea noastră până la bătrânețea noastră (cf. Isaia 46, 3-4).

Părintele ceresc, Izvorul și Dătătorul vieții, să Vă cerceteze totdeauna cu har și cu îndurare și să Vă dăruiască putere de sus, ca să trăiți mulți și buni ani umblând cu vrednicie, după chemarea cu care ați fost chemat (Efeseni 4, 1).

Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit, prin dragostea arătată față de noi și prin căldura părintească pe care o purtați, am învățat să fim mai buni, am urmat exemplul Înaltpreasfinției Voastre al smereniei, virtute care ați ridicat-o deasupra tuturor celorlalte virtuți, împlinind cu desăvârșire cuvintele Părintelui Stăniloae că prin smerenie sa sfântul trece aproape neobservat, dar el se face totdeauna prezent când este nevoie de sprijin, de mângâiere, de încurajare. El rămâne alături de cel pe care toți l-au părăsit.

Dumnezeu să Vă țină alături de noi sănătos, îndelungat în zile, drept învățând cuvântul adevărului ca să ne bucurăm de învățăturile Înaltpreasfinției Voastre, să simțim iubirea și dragostea pe care o revărsați din inimă, să fim mângâiați de rugăciunile pe care neîncetat le înălțați către Hristos și să primim prin binecuvântarea Înaltpreasfinției Voastre, Părinte Mitropolit, mântuirea.

 

 

Întru mulți și fericiți ani Înaltpreasfințite Stăpâne!

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img