Ultimele știri

Creștinii ortodocși din Chișinău au sărbătorit Prima Duminică din Postul Mare (a Ortodoxiei) alături de ierarhul lor

În Duminica Ortodoxiei, Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul din Chișinău” a găzduit un număr impresionant de credincioși de toate vârstele, care au participat la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, oficiată de ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi ai Centrului eparhial, respectiv de membrii Coralei academice „Gavriil Musicescu”, care au oficiat slujba alături de el.

Într-o atmosferă solemnă, Înaltpreasfințitul Petru a rostit rugăciunile specifice acestei Liturghii și a ținut un cuvânt de învățătură despre importanța Duminicii Ortodoxiei și a credinței ortodoxe în general. El a subliniat că ortodoxia este cea mai veche și mai bogată tradiție creștină și a încurajat credincioșii să își cultive și să își întărească credința în fiecare zi.

La momentul rânduit, Părintele arhidiacon Constantin Olariu a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care s-a subliniat importanța icoanei în cultul ortodox și biruința Bisericii împotriva tuturor ereziilor. Pastorala a reafirmat faptul că icoana reprezintă o manifestare vizibilă a prezenței lui Dumnezeu și a îndemnat credincioșii să acorde o atenție specială acestor reprezentări sfinte.

La sfârșitul slujbei, Părintele Marin Osoianu, directorul Centrului de pelerinaje „EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei, a dăruit credincioșilor prezenți câte o iconiță adusă din Grecia, pentru a le reaminti de importanța și valorile spirituale ale icoanei în tradiția ortodoxă.

Această Sfântă Liturghie a fost o oportunitate pentru credincioși să se adune împreună, să se roage și să mediteze asupra valorilor spirituale ale Bisericii Ortodoxe. De asemenea, credincioșii au avut ocazia să participe la Taina Sfintei Euharistii, pentru a primi Trupul și Sângele lui Hristos.

După sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a binecuvântat credincioșii prezenți, mici și mari, și i-a îndemnat pe toți să urmeze nealterat învățăturile pline de viață ale lui Hristos, rămânând fideli Bisericii în momente de grea încercare.

Prima Duminică din Postul Mare este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox, marcând sfârșitul primei săptămâni de post, în urcușul spre Înviere. Această zi este cunoscută și sub numele de Duminica Ortodoxiei, celebrând restabilirea icoanelor în biserici după perioada iconoclastă, marcată prin Sinodul VII ecumenic de la Niceea din anul 787.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img