Ultimele știri

Copia icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Tinos a fost adusă la Chișinău

În dimineața zilei de ieri, 02 aprilie 2023, închinătorii Mitropoliei Basarabiei din Chișinău s-au adunat la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Apostol Ioan Teologul” pentru a participa la procesiunea de întâmpinare a Icoanei Maicii Domnului din Tinos. Copia Sfintei Icoane, considerată cea mai cunoscută Icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, a fost adusă de Părintele Marin Osoianu, directorul Centrului de Pelerinaje „EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei, din Grecia.

Ea a fost dăruită Mitropoliei de Înaltpreasfințitul Părinte Dorotei al II-lea, Mitropolitul Insulelor Siros, Tinos, Andros, Mykonos și alte insule, ca o binecuvântare pentru toți credincioșii români din Mitropolia Basarabiei. Aceasta a fost pusă spre închinarea în incinta Paraclisului Mitropolitan din Chișinău. Astfel, clericii și credincioșii prezenți s-au închinat la icoană și au săvârșit slujba Acatistului.

La vremea rânduită, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare împreună cu clericii Centrului eparhial. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Coralei academice a Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Musicescu”.

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul”

După citirea pericopei evanghelice a Duminicii a V-a a Postului Mare (a Mariei Egipteanca), Părintele Marin Osoianu a ținut un cuvânt de învățătură explicând înțelesurile duhovnicești ale acestor fragmente evanghelice și însemnătatea sărbătorii. De asemenea, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca.

La finalul Sfintei Liturghii, după ce o mulțime de credincioși s-au împărtășit cu Dumnezeiescul Trup și Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Petru a vorbit credincioșilor prezenți despre curăția sufletului și a trupului, subliniind exemplul de renaștere duhovnicească și de îndumnezeire a Sfintei Maria Egipteanca.

„Ca și altădată, atunci când lumea este plină de ispite și păcate, trebuie să ne găsim inspirația și mângâierea în viețile sfinților noștri. Astăzi vă îndemn să privim spre modelul oferit de Sfânta Maria Egipteanca.

Această sfântă a trăit o viață plină de păcate și depravări, dar prin mila și iubirea lui Dumnezeu, ea a găsit calea spre pocăință și sfințenie. Sfânta Maria Egipteanca ne arată că nimeni nu este prea departe de a fi mântuit și că oricine poate găsi calea spre binecuvântarea și iertarea lui Dumnezeu.

Să ne lăsăm inspirați de viața acestei sfinte și să ne concentrăm pe căutarea harului și a milostivirii lui Dumnezeu în viața noastră. Să ne păstrăm credința neclintită și să continuăm să ne rugăm și să ne pocăim în fiecare zi. Să ne găsim alinarea în Dumnezeu și să trăim o viață sfințită.”

După încheierea slujbei, Părintele Marin Osoianu a oferit în dar fiecărui credincios prezent câte o iconiță, reprezentând mai mulți sfinți care au trăit în diverse mănăstiri, schituri și peșteri din Grecia, aceste locuri fiind incluse în pachetele de pelerinaj oferite de Centrul de Pelerinaje „EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei.

Galeria foto completă poate fi văzută pe pagina noastră de facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img