Ultimele știri

Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei 2018

   La 10 mai 2018, în incinta Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chişinău, a avut loc Adunarea Eparhială anuală a Mitropoliei Basarabiei. Adunarea a fost precedată de săvârșirea cu un Te-Deum, oficiat de PC preoţi Andrei Deleu – Consilierul Cancelariei Mitropoliei Basarabiei, PC preot Andrei Bucliș – secretarul Cabinetului Mitropolitan şi PC preot Victor Ghimpu – Consilier Economic al MB.

   Ordinea de zi a Adunării Eparhiale a fost aprobată de membrii Consiliului Eparhial care s-a întrunit în ședința anuală în data de 8 mai 2018, de asemenea la Centrul Eparhial.

   Din componenţa secretariatului au făcut parte PC preot Andrei Bucliș, PC preot Ioan Cosoi şi PC preot Valeriu Matciac. 

   În deschidere, ÎPS Petru a adresat celor prezenți câteva cugetări în care a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru darurile Sale cele bogate revărsate cu dărnicie peste credincioşii Mitropoliei Basarabiei, și a mulțumit tuturor mebrilor prezenți pentru receptivitate și timpul acordat bunei desfășurări a Adunării Eparhiale.

   PC preot Andrei Bucliș a făcut apelul nominal al preoţilor şi mirenilor, membri ai Adunării Eparhiale, constatându-se absenţa a 6 persoane. Având majoritatea, Adunarea a votat în unanimitate ordinea de zi, după care a urmat prezentarea rapoartelor:

– Raportul de activitate al Centrului Eparhial al Mitropoliei Basarabiei şi itinerarul pastoral – misionar al ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor și al PS Antonie de Orhei – Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, pe anul 2017 a fost prezentat de PC preot Andrei Deleu – Consilier Cancelar;

– Raportul de activitate a sectoarelor pastoraţie şi misiune, cultural şi social și al Misiunii Sociale “Diaconia” a fost prezentat  de către PC preot Nicloae Crețu, consilier mitropolitan;

   Adunarea a aprobat rapoartele prezentate, cu calificativul satisfăcător, cu majoritatea de voturi.

   Pe ordinea de zi a mai fost inclusă validarea rezultatelor alegerilor membrilor Adunărilor Eparhiilor Sufragane pentru ani 2018 – 2022; raportori au fost: pentru Eparhia de Bălți PC preot Prot. Mitrof. Valeriu Cernei și pentru Eparhia Basarabiei de Sud și PC preot Iulian Budescu – ambii Vicari Administrativi ai celor două eparhii.

   La diverse s-au discutat mai multe chestiuni referitoare la organizarea Mitropoliei Basarabiei și a problemelor din parohii, precum și situația parohiei “Adormirea Maicii Domnului” din loc. Dereneu – Călărași. Față de biserica din Dereneu membrii Adunării Eparhiale și-au exprimat în unanimitate susținerea pentru credincioșii aflați în grele moment de încercare.

    În cuvântul de încheiere, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit şi Exarh Petru a mulțumit celor prezenți pentru participare și implicare.

 

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img