Ultimele știri

Un nou Sfânt Locaș al Mitropoliei Basarabiei a fost sfințit la Alexandru cel Bun – Soroca

   Sâmbătă, 11 noiembrie 2017 (pomenirea Sf. Cuv. Anastasia Romana; Sf. Cuv. Avramie), Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie la biserica cu hramul  „Sf.  M. Mc. Dimitrie” din localitatea Alexandru cel Bun, raionul Soroca (Preot paroh Iulian Damian).

   Evenimentul a fost organizat cu prilejul finalizării lucrărilor de construcție a bisericii din localitate și a necesității sfințirii Sfântului Locaș, aceasta fiind prima biserică ridicată în această localitate.

   La slujbă a fost prezenți PC preot Gheorghe Saftiuc, Consilier Economic în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților cel care a avut un aport considerabil la înălțarea sfântului locaș bisericii susnumite, PC preot Valeriu Cernei, vicar-administrativ al  al Episcopiei de Bălţi, PC preot Sorin Huluță, protopop de Soroca și Florești, dar și alți preoți de pe ambele maluri ale Prutului.

   Înainte de începerea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba de sfințire a prestolului şi a bisericii, iar după  săvârşirea Sfintei Liturghii, potrivit tradiţiei, s-a înconjurat biserica şi s-a săvârşit un Tedeum de mulţumire pentru sănătatea părintelui paroh, a păstoriţilor săi şi a binefăcătorilor sfântului locaş din Alexandru cel Bun.

   După oficierea Serviciului Divin, cu binecuvântarea ÎPS Petru, Preacucernicul părinte Gheorghe Saftiuc a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la importanța actului de sfințire a Sfântului Locaș, venind și cu un cuvânt de felicitare adresat credincioșilor cu acest frumos prilej. De asemenea, cu un cuvânt de felicitare a venit și PC preot Sorin Huluță cel care a și stat la baza înființării acestei comunități și care a susținut în continuare ridicarea sfântului lăcaș.

   După aceasta, în completare, vlădica Petru a adăugat că  aici s-au depus mari eforturi deoarece localitatea nu avea un sfânt locaș pentru rugăciune iar acum rugăciunea le-a fost ascultată prin înălțarea acestei frumoase biserici. Sfințirea unei biserici reprezintă și încununarea unui efort depus de către parohcare are menirea de a organiza și a așeza lucrurile la locul potrivit. În semn de apreciere pentru munca depusă în timpul scurt de când a fost numit în fruntea comunității din Alexandru cel Bun, pentru activitatea misionară, pastorală şi gospodărească de care a dat dovadă, parohul bisericii, părintele Iulian Damian,  a primit din partea Înaltpreasfinţitului Petru două distincții bisericești: Dreptul de a purta Bedernița și  Crucea Aurită.

    Părintele Iulian a mulţumit ÎPS Petru pentru slujbă şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii lor şi cu alte ocazii. 

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img