Ultimele știri

Te-Deum la 26 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei

Vineri, 14 septembrie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, împreună cu o parte dintre preoţii din cadrul Episcopiei de Bălţi,  Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” şi „Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei” din satul Răzălăi, raionul Sângerei (preot paroh Protoiereu Mitrofor Valeriu Cernei, Vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi). 

După oficierea Sfintei Liturghii, PS Antonie, împreună cu preoţii prezenţi, a oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra clericilor şi credincioşilor din Mitropolia Basarabiei. Rugăciunea a fost înălţată de clericii Mitropoliei Basarabiei către Bunul Dumnezeu cu ocazia împlinirii a douăzeci şi şase de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. La sfânta slujbă au fost prezenţi preoţi din Episcopia de Bălţi şi câţiva creştini.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la lupta clericilor şi a credincioşilor Mitropoliei Basarabiei pentru drepturile lor de fi în Biserica canonică din acest spaţiu – Patriarhia Română, despre prigoanele şi umilinţele îndurate, de susţinătorii Mitropoliei Basarabiei, despre comportamentul părtinitor al autorităţilor de stat şi abuzurile comise de unii clerici, necunoscători de istorie, fiii duhovniceşti ai Patriarhiei Ruse, la adresa clericilor şi a credincioşilor Mitropoliei Basarabiei.

PS Antonie, între altele, a spus: „Preoţii Mitropoliei Basarabiei luptă pentru adevăr, pentru drepturile Bisericii canonice din acest spaţiu. Noi nu am fost şi nu suntem împotriva cuiva, ci suntem pentru redobândirea drepturilor noastre şi pentru libertatea fiecărui slujitor de a decide împreună cu comunitatea pe care o păstoreşte de care Patriarhie să aparţină – Patriarhia Română sau Patriarhia Rusă. Am suferit din partea clericilor Patriarhiei Moscovei. Este trist că ortodocşii au fost prigoniţi de ortodocşi. Cei chemaţi să răspândească lumină, au răspândit întuneric. Pentru că ura, duşmănia şi îngrădirea drepturilor aproapelui nu aduc lumină în sufletul omului. Am reuşit pentru că Dumnezeu este Adevărul Suprem, dar noi am fost şi suntem în adevăr şi în lumină. Acest adevăr ne ocroteşte, ne întăreşte şi ne dă putere”. „Felicit pe toţi clericii şi credincioşii Mitropoliei Basarabiei cu această zi şi doresc realizări frumoase Mitropoliei Basarabiei”, a mai spus PS Antonie.

Vorbind despre anul nou bisericesc, PS Antonie, între altele, a menţionat: „Am dorit ca în această zi să înălţăm rugăciuni lângă racla Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, în felul acesta să luăm binecuvântare pentru un nou an bisericesc”. „Să învăţăm de la sfinţi cum să folosim timpul vieţii pentru a câştiga viaţa veşnică”, a îndemnat PS Antonie.

Preoţii prezenţi la slujba de Te-Deum au primit de la PS Antonie antimise noi cu semnătura chiriarhului Episcopiei de Bălţi.

Istoric: Mitropolia Basarabiei este o biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată pe 14 septembrie 1992. Mitropolia Basarabiei este recunoscută oficial drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv. Prin statut, teritoriul Mitropoliei Basarabiei este cel al Republicii Moldova. În plus, în calitate de Exarh al Plaiurilor, Mitropolitul Basarabiei are jurisdicţie canonică asupra diasporei ortodoxe române din răsărit (fosta Uniune Sovietică şi diaspora Republicii Moldova).

Mitropolia Basarabiei numără 4 episcopii istorice sufragane: Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, (fosta Episcopie a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Episcopie de Cetatea Albă şi Ismail), Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria).

Mitropolia Basarabiei a fost creată dupa Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chişinău la rangul de mitropolie. Decizia înfiinţării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923. Organizarea propriu-zisa s-a făcut prin legea de organizare a BOR din 1925. Ahiepiscopul de Chisinau, Gurie Grosu, a fost ridicat la rangul de mitropolit al Basarabiei, pe 21 aprilie 1928. La acea dată, jurisdictia Mitropoliei Basarabiei cuprindea arhiepiscopia Chişinăului, episcopia Hotinului şi Episcopia Cetăţii Albe – Ismail.

În timpul ocupaţiei sovietice din 1940-1941, şi mai apoi sub regim sovietic din 1944 pana în 1992, Mitropolia Basarabiei şi-a încetat activitatea, fiind înlocuită cu structură necanonică – Eparhia Chişinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii. Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea canonică Patriarhiei Ruse.

Ca raspuns la cererile adunării eparhiale din 14 septembrie 1992, Sinodul BOR din 19 decembrie 1992 a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Petru Paduraru, fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului a devenit mai întâi locţiitor, şi mai apoi, din octombrie 1995, mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.

Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de guvernul Republicii Moldova la 30 iunie 2002 după zece ani de prigoană, persecuţie şi umilinţă din partea autorităţilor de stat şi a clericilor din jurisdicţia Patriarhie Ruse. Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul R. Moldova în toate instanţele din ţară ajungând la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. La Strasbourg, Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul R. Moldova şi cu Mitropolia Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei. Statul R. Moldova şi Mitropolia Moldovei au pierdut în faţa Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img